Brutal kidnappning bakom polisens jätterazzia

NYHETER

Elva personer greps när Stockholmspolisen genomförde en omfattande razzia mot organiserad brottslighet.

Källor med insyn i fallet uppger för Aftonbladet att ett brutalt människorov ligger bakom insatsen.

– De krävde över en miljon för att släppa dem som de hade tagit, säger en uppgiftslämnare.

Fem män har begärts häktade.

Foto: P O Sännås
Civilpolis kontrollerar en person i Östberga på tisdagsmorgonen.

Tidigt på tisdagsmorgonen slog tungt beväpnad polis till mot flera adresser i Stockholms södra delar. Bostäder och lokaler söktes igenom. Polisen tog pengar, narkotika och vad som beskrivits som ”brottsverktyg” i beslag.

Totalt greps elva personer som misstänks ingå i kriminella organisationer. Samtliga anhölls senare. Enligt uppgifter till Aftonbladet har flera av de gripna centrala positioner i två olika brottsnätverk.

– Det är ett viktigt steg i att reducera den kriminalitet som dessa personer ägnat sig åt och att öka tryggheten i området, säger polisens kommenderingschef Manne Jönsson.

Utsattes för skenavrättningar

Brottsrubriceringarna i ärendet är människorov, utpressning och grov misshandel.

Polisen är mycket förtegen om detaljer kring fallet. En källa med insyn i utredningen uppger dock för Aftonbladet att bakgrunden är en brutal kidnappning efter en stor skuld, som uppges vara påhittad.

– Några av de här männen tog två personer till en källare. Där blev de misshandlade och utsatta för skenavrättningar flera gånger. Syftet var att få 250 000. De hävdade att det rörde sig om en skuld, men de hade bara hittat på den.

De tillfångatagna ska ha hållits kvar i källaren i flera timmar. De släpptes först efter att en anhörig kommit med 100 000 kronor i kontanter.

– Det skulle vara en delbetalning. Totalt krävde de över en miljon för att släppa dem, men sedan dess har de inte fått några mer pengar, säger en uppgiftslämnare.

Kidnappningen uppges ha ägt rum i slutet av april. Några veckor efter händelsen fick polisen information om vad som hänt.

Åklagaren förtegen

Förundersökningen leds av åklagare Erik Wendeby.

På fredagen häktades de elva personerna som gripits. Inför häktesframställningarna var Erik Wendeby mycket förtegen.

Vad kan du berätta om personerna som begärs häktade?

– Jag vill inte säga någonting om de här personerna eller brottsmisstankarna i övrigt. Det råder förundersökningssekretess så jag lämnar det okommenterat tills vidare. Sedan får vi återkomma när vi kan ge mer information.

Vad kan du säga om händelsen som ledde till tillslaget?

– Ingenting. Vi är i inledningen av den här förundersökningen och det är känsligt att lämna uppgifter i det här stadiet.

Det är än så länge oklart om även de återstående sex personerna kommer att begäras häktade. Åklagaren måste fatta beslut om det senast klockan 12 på fredagen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm