Omvärlden reagerar på USA:s beslut att lämna Parisavtalet

Putin: ”Don’t worry, be happy”

USA lämnar Parisavtalet - men flera delstater och storföretag lovar att uppfylla klimatmålen ändå.

Så låter det även från ledare runt om i världen, som reagerar mot Trumps plötsliga beslut.

– Det här innebär en rejäl törn för förtroendet mellan rika och fattiga länder. Därför är det viktigt att Sverige och EU tar ledarskap nu, säger klimatminister Isabella Löfvin (MP).

Redan innan Donald Trump berättade att USA lämnar Parisavtalet, som har som mål att sänka den globala uppvärmningen till under två grader, samlades EU och Kina i ett gemensamt samarbete för att djupare bekräfta att man följer avtalet.

Kort efter Trumps presskonferens vid Vita husets rosenträdgård kom ännu fler reaktioner från världens ledare.

Frankrike, Tyskland och Italien gick ihop i ett gemensamt uttalande där man underströk att avtalet inte kan omförhandlas, som Trump hävdade att USA nu skulle försöka göra. Gruppen uppmanade övriga länder i världen att fortsätta kämpa mot klimatförändringar.

”Göra planeten stark igen”

Frankrikes nya president Emmanuel Macron höll även ett tal där han förkunnade att landet står bakom Parisavtalet, och att man hoppas ”göra planeten stark igen”, en omskrivning av Trumps valmotto ”Make America great again”.

I Japan reagerade klimatministern Koichi Yamamoto med ilska.

– President Trumps beslut innebär att man vänder hela mänsklighetens samlade visdom ryggen. Jag är mycket besviken. Jag är arg, sa Yamamoto vid en presskonferens med vad som beskrivs som en ovanligt ärlig ton från landet.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau sa:

– USA:s beslut är nedslående, men vi fortsätter att inspireras av den växande drivkraft som finns runt om i världen och som strävar för att bekämpa klimatförändringar och övergången till förnyelsebara ekonomier.

”Lämnat stationen”

Även i Sverige reagerade regeringen.

Utrikesminister Margot Wallström (S) skrev på Twitter att den som lämnar Parisavtalet går miste om framtida jobb och tillväxt. ”Utvecklingståget har lämnat stationen”, skrev hon.

Klimatminister Isabella Löfvin (MP) reagerade med stor besvikelse, säger hon i Aftonbladet Morgon.

– USA har historiskt ett stort ansvar för klimatförändringarna och är dessutom den största ekonomin. Parisavtalet handlar mycket om att de rika länderna åtagit sig att kompensera de fattiga länderna för utsläppen. Nu betalar USA inte ut pengar till gröna klimatfonden längre, där Sverige är den största givaren per capita. Det innebär en rejäl törn för förtroendet mellan rika och fattiga länder.

Förre utrikesministern Carl Bildt (M) skrev på Twitter:

”Amerika först-policyn ser ut att bli en Amerika ensamt-policy”, och syftade på att USA steg mot isolering när man lämnar ett världsomspännande avtal som klimatavtalet.

Besvikna men inte överraskade

De två andra stora klimatbovarna utöver USA, Kina och Indien, slog också fast att de kommer att fortsätta sträva efter att hålla de löften de förkunnat under Parisavtalet.

– Premiärministern är mycket angelägen om detta, sa Narendra Modis rådgivare Arvind Panagariya enligt Reuters.

Stilla havsön Fijis premiärminister, Frank Bainimarama, som kommer att agera ordförande vid nästa veckas internationella FN-klimatkonferens, uttryckte ”djup besvikelse” över Trumps beslut. Liknande fraser hördes från FN:s generalsekreterare António Guterres, som även han underströk att USA ensamt inte kunde förhandla om Parisavtalet.

Australiens premiärminister Malcolm Turnbull sa i ett tal i går att USA:s beslut var ”en besvikelse...men inte alls överraskande”. Han underströk också att Australien fortsätter sitt engagemang för Parisavtalet.

Putin: ”Don’t worry, be happy”

Ryssland president Vladimir Putin uppmanade världen att fortsätta arbeta med Trump gällande klimatet och insisterade på att han inte ”dömer” den amerikanska ledaren för att ha beslutat att lämna Parisavtalet, enligt AFP.

– Man borde inte skapa oväsen kring detta, utan skapa möjligheter för vidare samarbete, sa Putin under fredagen och tillade lite skämtsamt;

”Don’t worry, be happy”.

Publisert:

LÄS VIDARE