Plågades under nollningen – dog av sina skador

18 åtalas efter dödsfall på amerikanskt universitet

Av: Christoffer Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Kraftigt berusad föll Timothy Piazza, 19, i trapporna under nollningen på Pennsylvania state university i USA.

Elevhemskamraterna som hittade honom slog inte larm förrän nästa dag – efter att ha slagit honom och lämnat honom i plågor.

På sjukhus dog 19-åringen av sina skador och 18 elever inväntar åtal efter dödsfallet.

Kamraterna på elevhemmet Beta Theta Pi på amerikanska Pennsylvania state university försökte dölja sanningen bakom nykomlingen Timothy Piazzas sista kväll i livet.

Men efter att ha återskapat raderade sms och tagit del av övervakningsfilmer har åklagare kunnat teckna en bild av händelseförloppet på nollningsfesten i februari.

”Varnade: Tim Piazza kan bli ett problem”

Sent på kvällen ramlade den kraftig berusade 19-åringen nedför en källartrappa och slog i ansiktet. Han upptäcktes av en elevhemskamrat som meddelade andra elever i en sluten chattgrupp.

”Tim Piazza kan bli ett problem. Han föll huvudstupa 4,5 meter i trapporna och kommer behöva hjälp”, skrev eleven.

Övervakningsfilm visar hur fyra andra elever sedan bar en medvetslös Piazza uppför trappor och lade honom i en soffa, skriver ABC.

  • Nollningsledaren slog då Piazza i ansiktet vid upprepade tillfällen.

  • En elev blev tacklad av en annan elev och landade hårt på Piazza.

  • Efter att Piazza börjat kräkas lade man tunga böcker på hans kropp så att han inte skulle ligga på rygg.

  • Timothy Piazza rullade av soffan men kastades tillbaka. Han slogs hårt i magen av en annan elev.

  • En yngre elev vädjade om att Piazza skulle föras till sjukhus – men knuffades då in i en vägg. ”Vi har det här under kontroll”, ska en elevhemskamrat ha sagt.

Lämnades ensam

Piazzas kamp varade hela natten. Vid flera tillfällen ska han ha försökt ta sig ur huset men misslyckat och ramlat. En elev försökte hjälpa honom till ett rum men Piazza ramlade på nytt i en trappa. Eleven klev över hans kropp och lämnade honom liggandes.

Följande morgon hittades Piazza liggandes på rygg i källaren. Kroppen var kall och andningen ansträngd. När ambulans till slut förde Piazza till sjukhus var det för sent. 19-åringen dog av sina skador.

Fallet har rönt stor uppmärksamhet i amerikansk media. Arton elever inväntar åtal. Åtta av dem sitter häktade misstänkta för vållande till annans död. De unga männen misstänks också för grov misshandel, pennalism och langning av alkohol, skriver NBC. I efterhand ska de ha raderat meddelanden om vad som hände under den aktuella kvällen.

På en presskonferens säger 19-åringens pappa Jim Piazza att familjen är förkrossad.

– Det här hade inte behövt hända. Det visar en flagrant olydnad inför lagen, och en ignorans av moraliska värderingar som förvärrades av handlingar i självbevarande syften, säger Piazza.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN