Comeys knep för att slippa Trump - klädde sig som gardin

WASHINGTON. Comey ville slippa president Trumps jobbiga frågor.

Knepet: Klä dig i samma färg som gardinen.

Den tidigare FBI-chefen James Comey ska vid flera tillfällen ha fått frågor från presidenten Trump kring Rysslandutredningen gällande hans administration.

Något som Comey uppfattade som pressande då han tyckte att Trumps försökt att skapa en närmare relation var både olämplig och stred mot det förhållningssätt som ska råda i kontakterna mellan Vita huset och FBI.

Klädde sig som gardinen

I en artikeln från New York Times beskriver Comeys vän, Benjamin Wittes, hur Comey vid en ceremoni i Vita husets ”Blåa rum” bland annat ska ha klätt sig i en blå kostym för att smälta in med gardinerna – allt för att slippa prata med Trump.

– Han trodde att han klarat sig utan att presidenten noterat eller pekat ut honom och att han därför skulle slippa att konfronteras med honom, berättar Wittes för tidningen.

Men strax efteråt ska Trump ha pekat på Comey och sagt:

– Och där har vi Jim, han har blivit ännu mer känd än jag.

Tvingades krama Trump

Comey tvingades sedan gå fram till presidenten som försökte krama honom, vilket Comey bestämt inte ville och försöker avstyra med att snabbt sträcka fram handen.

– Comey berättade att när han gick över rummet så var han fast besluten om att det inte skulle bli någon kram. Det var dåligt nog att det skulle bli ett handslag, säger Wittes och tillägger att Comey har ganska långa armar men att det inte hjälpte när Trump praktiskt taget drog honom till sig.

Wittes berättar även om ett annat tillfälle när Comey fick ett samtal från Vita huset om att Trump ville prata med honom om ett brådskande ärende.

Comey, som precis skulle åka iväg med helikopter, klev genast av och tog telefonen. Men enligt Comey var det inget viktigt utan Trump ville bara småprata.

Ville ha Comeys lojalitet – tre gånger

Trump försökte även under samtalet få Comey att ge honom sin lojalitet, vilket har skett under två tidigare tillfällen. Trump ska även ha ringt upp Comey och frågat när FBI tänkte gå ut med uppgifterna om att han inte var under utredning.

Uppgifter som Trump ska ha bett Comey besvara vid tre tidigare tillfällen.

Comey ska då ha svarat att om presidenten ville ha detaljer kring byråns utredningar så borde han inte kontakta honom direkt utan istället följa den korrekta proceduren; att låta Vita husets advokater skicka en förfrågan till justitiedepartementet uppger två källor för New York Post.

Trodde han dragit en tydlig linje

Efter det ska Comey ha trott att dragit en tydlig linje mellan honom och presidenten gällande vilken kontakt som var lämplig i frågan om FBI:s oberoende.

Men tidigare i veckan avslöjade tidningen att Trump även ska ha bett Comey att lägga ned utredningen mot tidigare nationella säkerhetsrågivaren Michael Flynn.

Förfrågan ska ha kommit under ett enskilt möte i Ovala rummet, där Trump strax innan bett alla närvarande lämna rummet då han ville prata enskilt med Comey.

"Han är en bra kille. Jag hoppas att du kan släppa det här", ska Trump ha sagt enligt Comeys minnesanteckningar som gjordes direkt efter mötet.

Comey kan vittna på onsdag

Comey fick förra tisdagen oväntat sparken som FBI-chef.

Hans anteckningarna har nu kommit att bli hårdvaluta i den fortsatta utredningen kring Trump-administrationen och Ryssland som nu leds av en särskilda åklagare.

På onsdag har Comey bjudits in att vittna inför senatens underrättelseutskott.

Publisert:

LÄS VIDARE