Donald Trump – USA:s nye president

Trump till motattack på Tyskland: ”Kommer bli ändringar”

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

WASHINGTON. Efter att Tysklands förbundskansler Angela Merkel varnade för ett opålitligt USA slår president Donald Trump nu tillbaka.

I ett inlägg på Twitter riktar han massiv kritik mot det tyska handelsöverskottet och hur mycket mindre de betalar till Nato.

”Väldigt dåligt för USA. Det här kommer att ändras” skriver Trump.

Samtidigt säger Sean Spicer att relationen mellan Merkel och Trump är rätt otrolig och att de kommer väldigt bra överens.

We have a MASSIVE trade deficit with Germany, plus they pay FAR LESS than they should on NATO & military. Very bad for U.S. This will change

De senaste dagarna har Trump fått tuff kritik från flera tyska politiker, däribland förbundskanslern Angela Merkel, som på söndagen på ett valmöte i ett öltält i München, varnade för att USA blivit opålitligt och inte längre kan ses som en tillförlitlig partner.

– Tiderna då vi helt och hållet kunde förlita oss på andra är på väg bort, det har jag lärt mig under de senaste dagarna. Europa måste ta sitt eget öde i sina egna händer, sa Merkel under söndagen och syftade på G7-mötet och Natotoppmötet under helgen där president Trump deltog.

”Trump hotar freden i Europa”

Även Tysklands utrikesminister, Sigmar Gabriel, gick på måndagen ut och sa att Trump ”försvagar västvärlden och hotar freden i Europa”, och Merkels motståndare i höstens förbundsdagsval, socialdemokraten Martin Schulz, kallade Trumps beteende under helgen för oacceptabelt.

”Det här kommer att ändras”

Och på tisdagen kom presidentens svar till Tyskland.

”Vi har ett MASSIVT handelsunderskott med Tyskland, plus att de betalar MYCKET MINDRE än vad de borde till Nato & militären. Väldigt dåligt för USA. Det här kommer att ändras”, skriver presidenten på Twitter.

Merkel: Indien – en pålitlig partner

Merkel själv verkar dock ha tagit kritiken med ro. Trumps inlägg kom bara några minuter efter att hon haft en gemensam presskonferens med den indiske premiärministern Narendra Modis, och där Merkel kallade Indien för ” en pålitlig partner i stora projekt”.

Något som kan ses som en hint till presidenten skriver Bloomberg.

”Bör inte kommunicera mellan ett öltält och Twitter”

På tisdagen gick dock den tidigare kritiske Sigmar Gabriel ut och försökte tona ned de senaste dagarnas hårda tonläge mellan länderna genom att förklara att Tyskland och USA just nu gå igenom en ”svår fas i sin relation”, men att banden kommer att förbättras uppger Reuters.

– Jag tror att vi kommer att återvända till att ha goda relationer i framtiden säger Gabriel, och tillade att saker och ting blivit trivialiserade.

– Jag tycker det är olämpligt att vi kommunicerar mellan ett öltält och Twitter, säger Gabriel till Reuters.

Spicer: Merkel och Trump har en ”rätt otrolig relation”

Även Vita husets presstalesperson Sean Spicer sa på tisdagens pressträff att både Tyskland och Europa fortsatt kommer att vara viktiga allierade till USA och att Merkel och Trump har en ”rätt otrolig relation”.

– Jag tror att han skulle beskriva relationen de haft som rätt otrolig. De kommer väldigt bra överens och han har stor respekt för henne.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Tysklands nya attack: Trump hotar freden i Europa

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump – USA:s nye president

Donald Trump

Angela Merkel

Sigmar Gabriel

Martin Schulz

USA