Två gripna – planerade terrordåd inför franska valet

avAdam Westin, Niklas Eriksson

Tre kilo sprängämne, en laddad k-pist och flera pistoler tillsammans med en IS-flagga hittades vid en antiterror-räd i Marseille.

Två män sitter nu misstänkta för att ha planerat utföra ett dåd – riktat mot franska presidentvalet.

– Dådet ska ha varit nära förestående men vi vet inte exakt dag eller plats, säger åklagare Francois Molins.

1 av 7 | Foto: HANDOUT / FRENCH POLICE

Det råder fortfarande undantagstillstånd i Frankrike efter terrordådet i Nice på nationaldagen den 14 juli förra sommaren och terrorattackerna i Paris under 2015.

Över 230 människor dog i attackerna.

Under tisdagen greps två män, 29 och 23 år gamla, i hamnstaden Marseilles. Männen uppges vara fransmän som radikaliserats i fängelse, skriver BBC.

Tre kilo sprängämne

Inrikesminister Matthias Fekl uppger att de två franska medborgarna som namnges som Clement B och Mahiedine M planerade en attack inför det franska presidentvalet, vars första omgång hålls på söndag.

– De här två radikaliserade männen, födda 1987 och 1993, hade för avsikt att utföra en attack på fransk mark i närtid, och med det menar jag de kommande dagarna, säger Matthias Fekl enligt TT.

Vid tillslaget hittades tre kilo av sprängämnet TATP, en laddad uzi och ytterligare vapen, enligt AFP. Männen ska också ha haft en flagga som den som nyttjas av terrorsekten IS.

Exakt när eller var attentatet skulle ske är oklart, enligt åklagare Francois Molins. Han uppger under tisdagskvällen att de bara kan säga att det varit ”nära förestående”.

Le Pen har varnats

Två av presidentkandidaterna har tidigare varnats för de misstänkta männen, jakten uppges ha pågått i flera dagar.

Säkerhetstjänsterna för Nationella frontens kandidat Marine Le Pen och den socialliberala kandidaten Emmanuel Macron fick bilder på de misstänkta männen i förra veckan, skriver AFP.

I december beslutade Frankrikes parlament att undantagstillståndet skulle förlängas till den 15 juli, efter presidentvalet, då det bedömdes att risken för nya attentat är ”extremt hög”.

ARTIKELN HANDLAR OM