Tidigare husfotograf använder sitt Obamaarkiv för att håna Trump

avEbba Thornéus

NYHETER

WASHINGTON. Den tidigare Vita huset fotografen Pete Souza har hittat ett helt eget grepp för att klämma till sittande president Trump.

Genom sitt omfattande Obama-arkiv lägger Souza upp bilder på den tidigare presidenten med kommentarer riktade till den nuvarande.

Onsdagens möte med påven Francis var givetvis inget undantag.

”Ömsesidig beundran 2016” skrev Souza under en bild på en leende påve och ger därmed en känga till det mer stela mötet med Trump.

1 av 4 | Foto: PETE SOUZA

Den tidigare Vita huset fotografen Pete Souza, verksam under Barack Obama och Ronald Reagans tid, har kommit att bli ett horn i sidan på nuvarande president Donald Trump.

Souza tar nämligen varenda chans att pika den nuvarande presidenten genom att lägga upp bilder på sitt Instagram-konto, som syftar till att kontrastera och jämföra den nuvarande och tidigare administrationer.

Bilden har fått 45 000 gillande

Det hela började under Trumps invigning den 20 januari i år då Souza började dela bilder av Obama på kontot som har över en miljon följare.

Senare i år släpper Souza även en bok med bilder han tagit på Obama.

På onsdagen delade Souza ett foto av Obamas möte med påve Francis från 2016. med bildtexten ”Ömsesidig beundran 2016”.

Bilden har fått mer än 45 000 gillande och publicerades samtidigt som bilden av Trump bredvid påven i Vatikanen började spridas världen över.

Jämförde båda påvebesöken

Men till skillnad från bilden på Obama och påven, där de båda ledarna ler stort och ser genuint ut att njuta av varandras sällskap, så vittnar bilden på Trump och påven om ett betydligt mer stelt möte. Detta då den enda som ler på bilderna är presidenten själv, medan både påven och hustrun Melania samt dottern Ivanka ser aningens besvärade och ansträngda ut.

Onsdagens möte var inte första gången som Souza drev med Trump.

Tidigare den här månaden delade han en bild med den tidigare FBI-chefen James Comey efter att Trump gett honom sparken.

Under bilden skriver Souza: Alla på den här bilden är en patriot.

”Din mamma skulle vara stolt”

Souza kommenterade även Trumps delseger i att upphäva Obamacare:

”Någon har sänt ett meddelande som slutar med att ”din mamma skulle vara stolt” skrev Souza den 22 mars under ett foto på Obama från 2010.

Bilden hänvisar till Obamas mamma som dog i äggstockscancer, och ska enligt Souza tillbringat sina sista dagar med att oroa sig för om hennes försäkring skulle täcka de medicinska utgifterna, då försäkringsbolaget kunde betrakta hennes cancer som ett redan existerande tillstånd.

Anklagats för att troll Trump

Souza med sin gedigna följarskara har anklagats för att ”trolla” den nuvarande presidenten med sina bilder och underminera hans förtroende.

Trump är dock inte den enda i sin administration som Souza har hånat.

I mars la Souza upp en photoshoppad bild av Obama som tog ett foto från insidan av en mikrovågsugn. Det skedde efter att Vita huset rådgivaren, Kellyanne Conway, sagt att mikrovågsugnar med inbyggda kameror kan ha använts för att spionera på Trumps kampanj under valet.

Här slår Melania Trump bort sin makes hand 01:03
ARTIKELN HANDLAR OM