Mats Qviberg

Mats Qviberg säljer sitt innehav i Metro

Av: 

Staffan Dickson

NYHETER

Sedan Mats Qviberg blev ny ägare för Metro har en rad anställda slutat – bland annat efter en uppmärksammad intervju där Qviberg kallade en medarbetare för stalinist.

Efter bara några månader avslutar han nu sitt innehav i tidningen genom att sälja sina aktier i investmentbolaget Custos för en krona, rapporterar Svenska Dagbladet.

– Jag är jättenöjd med affären även om det blev väldigt kort och dyrt, säger Qviberg till SvD.

Mats Qviberg säljer sitt innehav i Metro

I februari köpte Mats Qviberg Metros nordiska del från Kinnevik för 50 miljoner kronor genom investmentbolaget Custos. Två månader innan det köpte han det köpte han 25 procent av finanssajten Realtid för fyra miljoner kronor.

Nu avslutar han plötsligt sitt innehav i Metro och Realtid genom att sälja sina aktier i Custos för en krona, skriver han i ett mejl till Svenska Dagbladet.

”Därmed tar Custos och Christen Ager-Hanssen över ägandet och jag avslutar min korta karriär som mediaägare. Jag kommer endast ge en intervju och tar därefter ett välbehövligt mediauppehåll för att kunna fokusera på Öresund (Qvibergs stora investmentbolag, reds anmärkning)” skriver Qviberg i mejlet. 

Enligt Svenska Dagbladet har Qviberg förlorat 71,6 miljoner kronor på affären.

Kallade medarbetare ”stalinist”

Sedan Qviberg köpte in sig i Metro har hans innehav i tidningen varit omgärdat av en rad kontroverser. Särskilt uppmärksammad blev en intervju med den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag, där Qviberg kallade en medarbetare på Metro för ”en typisk stalinist som vi borde bli av med”.

I samma intervju öppnade Metros styrelseordförande Christen Ager-Hanssen för ett framtida samarbete med Nyheter Idag. Ett uttalande som fick Tomas Eriksson, Miljöpartiets gruppledare i Stockholm, att vilja se över Metros avtal med SL.

– Vi skulle inte dela ut tidningar i tunnelbanan som är hemmahörande på den yttersta vänsterkanten, som till exempel Flamman. Om Metro innehållsmässigt utvecklas till en alternativhöger tidning är det ingenting vi bör dela ut i tunnelbanan, sa han till Aftonbladet.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

Metro sparkar alla journalister

ÄMNEN I ARTIKELN

Mats Qviberg

Metro

Investmentbolag