Första beslutet i Ovala rummet: ”lättar på bördan” Obamacare

NYHETER

På fredagen satte sig president Trump för första gången bakom skrivbordet i Ovala rummet i Vita huset.

Där skrev han under en exekutiv order för att stoppa Obamacare.

Det är hans första verkställande beslut på ämbetet.

Foto: JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN

Först svors försvarsminister James Mattis och ministern för inrikes säkerhet John Kelly in.

Sedan skrev president Donald Trump på en exekutiv order som ska ”lätta på bördan” Obamacare. Det skriver bland andra Fox News.

Därmed visar han att han menat allvar med vallöftet att stoppa president Barack Obamas omtvistade Affordable Health Care Act, som hittills gett omkring 20 miljoner amerikaner sjukvårdsförsäkring.

Trumps beslut sätter inte abrupt punkt för Obamacare, utan är början av avskaffandet.

Innan Affordable Health Care Act, kallad Obamacare, är borta måste myndigheterna ”vidta åtgärder i enlighet med lagen för att minimera omotiverad reglering som kommer av lagen och förbereda för mer flexibilitet och kontroll för att skapa en friare och mer öppen sjukvård”, heter det i beslutet.

Ett av republikanernas främsta mål

Departement och myndigheter beordras att avstå från och skjuta på beslut som rör Obamacare och att bevilja undantag och fördröja sådant som ska verkställas och kostar pengar.

Republikanerna har haft som ett av sina främsta mål att få bort Obamacare.

Trump har tidigare sagt att han ska ersätta Obamacare, och att alla ska ha rätt till sjukvård. Men han har inte gått in i detalj på hur han ska ersätta Barack Obamas beslut från 2009.

I dagsläget har bara en tredjedel av USA:s befolkning rätt till sjukvård med offentlig sjukförsäkring, de som har fyllt 65 och de allra fattigaste.

Ska skrota klimatsatsning

Donald Trump meddelande också att han ska skrota Obamas ”skadliga och onödiga” satsning på att minska klimatutsläppen (Climate Action Plan) samt hans vattenmiljösatsning.

”Att lyfta de inskränkningarna kommer att kraftigt hjälpa amerikanska arbetare”, står det i ett uttalande från Vita huset.

Istället ska Trump satsa på USA:s gas- och oljesektorer, vilket enligt den nye presidenten kommer att öka statens intäkter. De pengarna ska han använda till nya skolor, vägar, broar och infrastruktur, enligt uttalandet.