Trump godkände kontroversiella oljeledningar

Presidenten: Ska byggas med amerikanskt stål – som vi gjorde förr

Publicerad 2017-01-24

WASHINGTON. Ursprungsbefolkningen och aktivister protesterade i månader – och lyckades stoppa oljeledningen i North Dakota.

Men på tisdagen skrev den nyblivna presidenten Donald Trump under en exekutiv order som ger klartecken för den omstridda ledningen.

Trump lovar också att själva rören ska byggas i USA.

Svenska banker investerar i omstridda
oljeledningen

Under hösten och vintern 2016 samlades tusentals människor i Siouxstammen Standing Rocks reservat i delstaten North Dakota för att protestera mot planerna att dra en oljeledning genom området.

I början av december kom beskedet att Barack Obamas administration stoppar ledningen.

– Siouxstammen Standing Rock och all ursprungsbefolkning i landet kommer att vara evigt tacksam till Obama-administrationen för detta historiska beslut, sa talespersonen Dave Archambault i ett uttalande.

Godkänner två ledningar

Men nu verkar det som att arbetet med att dra oljeledningen genom North Dakota kommer att återupptas. På tisdagsförmiddagen, lokal tid, godkände Donald Trump ledningen genom en exekutiv order.
I ett annat beslut gav Trump klartecken för oljeledningen Keystone XL, från Kanada till USA:s kust mot Mexikanska golfen.

Även den ledningen har ex-presidenten Barack Obama tidigare sagt nej till, efter hårda påtryckningar från miljögrupper.

Ska bygga med amerikanskt stål

Donald Trump betonade att båda projekten är föremål för förhandlingar, innan byggandet kan återupptas.

– Vi ska omförhandla en del av villkoren. Om de är med på det ska vi se om vi kan få den här ledningen byggd, sa han om Keystone XL-projektet.

– Det kommer att leda till många jobb. 28 000 jobb. Bra konstruktionsjobb.

Ett villkor från den nya presidenten är konstruktionen av själva rören sker inom USA:s gränser. Detta slås fast i en tredje exekutiv order, som Trump skrev under på tisdagen.

– Om vi ska anlägga oljeledningar i vårt land, så ska också rören byggas här. Det kommer att leda till många nya jobb för stålkonstruktions-arbetare. Vi ska bygga våra egna rör, som vi gjorde förr.

Stora protester

Protesterna i Standing Rock-reservatet fick enorm uppmärksamhet under Barack Obamas sista månader i Vita huset. Både medlemmar i stammen och ditresta aktivister deltog i demonstrationerna. Enligt kritikerna riskerar oljeledningen att förorena vattnet i området. De menar också att den utgör en fara för platser av stor kulturell betydelse för ursprungsbefolkningen.

Vid flera tillfällen utbröt oroligheter i samband med demonstrationerna. En del aktivister ska ha kastat sten mot polisen, som svarade med att skjuta med gummikulor mot dem. Hundratals personer skadades under protesterna.

Runtom i USA anordnades stödaktioner för Standing Rock-stammen. Genom sociala medier spred sig motståndet över hela världen.

I samband med undertecknandet fick Donald Trump frågan om han hade något att säga till ursprungsbefolkningen. Presidenten skakade dock bara på huvudet.

Totalt fem beslut

På tisdagen signerade president Trump ytterligare två ordrar. De handlar om lättnader på regelbördan för företag och att skynda på miljöprövningar för ”högprioriterade” projekt.

– Vi kan inte fastna i miljögranskningar i åratal om vi ska bygga en bro eller om en väg håller på att falla samman, sa Donald Trump.

Oljeledningen stoppas i North
Dakota