Misstänkt för Istanbul-dådet har gripits

avMartin Mederyd Hårdh

Mannen som har jagats efter nyårsmassakern på nattklubben i Istanbul har gripits, enligt turkiska medier.

Den uzbekiske mannen ska ha gripits tillsammans med ytterligare fyra personer i en lägenhet – där han ska ha gömt sig med sin 4-årige son.

1 av 4 | Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

Abdulkadir Masharipov från Uzbekistan har varit en av de mest jagade männen i världen de senaste veckorna. Det var under nyårsnatten som 39 personer sköts ihjäl på den populära nattklubben Reina.

Nu har den misstänkte massmördaren gripits, rapporterar turkiska medier. Tidningen Hürriyet publicerar en bild som visar en till synes blåslagen Masharipov efter gripandet. Han ska ha gripits i en lägenhet i Istanbul-stadsdelen Esenyurt där han befann sig med sin 4-årige son, enligt Hürriyet.

Tre kvinnor och ytterligare en man greps vid tillslaget.

Tros ha IS-koppling

Turkiska myndigheter har pekat ut uzbeken som IS-medlem. Terrorgruppen gick själva ut och sa att man utfört dådet. Polisen har tidigare gripit fem personer som misstänks vara IS-medlemmar och ha med dådet att göra.

I ett tidigt skede pekades också en annan man, en 28-åring från Kirgizistan, felaktigt ut för dådet. Han greps, men släpptes senare.

Det var vid klockan ett på nyårsnatten som gärningsmannen anlände till Reina med taxi. Väl där inne avlossade han 120 skott med en automatkarbin – och dödade 39 personer. Ytterligare ett 60-tal skadades.

Hittade fingeravtryck

Det var för nästan två veckor sedan som turkisk polis sa sig ha identifierat gärningsmannen. Då skulle de ha säkrat flera fingeravtryck från nattklubben som matchats mot personer som kommit till Turkiet från Syrien.

Enligt de turkiska medierna ska Masharipov ha vistats i Turkiet under falskt namn.

Polisen har tidigare gått ut med ett filmklipp där den misstänkte gärningsmannen filmar sig själv när han går runt i Istanbul. Den uppges vara filmad tidigare på nyårsaftonen.

Flydde med sonen

De turkiska myndigheterna säger att Masharipov åkte hem efter attacken, hämtade sin son och tog med honom på flykten.

De övriga gripna – tre kvinnor och en man – kommer från olika länder: Somalia, Egypten, Senegal och Kirgizistan.

ARTIKELN HANDLAR OM