BBC

Monster-isberg på väg att lossna

Av: 

Linnea Järkstig

NYHETER

Ett enormt isberg – nästan dubbelt så stort som Gotland – är på väg att lossna från Antarktis.

Bara en 20 kilometer lång sträng av is håller fast isblocket.

– Det är så nära delning att jag tror att det är oundvikligt, säger projektledaren Adrian Luckman.

Den omkring 100 kilometer långa sprickan i isberget har växt lavinartat i slutet av 2016. Nu är det massiva isblocket bara 20 kilometer från att lossna från Antarktis, rapporterar BBC.

Det skulle innebära att en del av isblocket bryts upp och skapar ett enormt isberg. Enligt forskare kommer isberget bli hela 5 000 kvadratkilometer stort och 350 meter tjock – ett isblock nästan dubbelt så stor som Gotland.

– Om den inte lossnar under närmsta månaderna, kommer jag att bli förvånad, säger projektledaren Adrian Luckman, från Swansea university, till BBC.

Sprickan växte 18 km på veckor

Sprickan kallas Larsen C och det isberg som kommer att uppstå när isen lossnar kommer bli ett av de största som någonsin observerats, enligt forskarna.

Forskare har med stor oro undersökt den gigantiska sprickan i flera år som bara växt sig större i samband med kollapsen av Larsen A 1995 och Larsen B 2002. Men i december 2016 har sprickan växt riktigt snabbt – bara i december växte den med ytterligare 18 kilometer.

– Det är så nära delning att jag tror att det är oundvikligt, säger Adrian Luckman.

Kan leda till höjd havsnivå

Man tror att den globala uppvärmningen lett fram till att den här sprickan växt så snabbt, men det finns i nuläget inga direkta bevis för detta, skriver BBC.

Nu oroas de för hur utvecklingen kommer att påverka resten av isberget. Som både Larsen A och Larsen B gjorde.

– Vi är övertygade, även om andra inte är det, att det återstående isblocket kommer bli mindre stabilt än det nuvarande, säger han.

Skulle hela Larsen C-isen brytas loss – och inte bara den del som nu håller på att lossna – från Antarktis så skulle havsnivån höjas med tio centimeter, rapporterar BBC.

ANNONS EXTERN LÄNK

Byt till ett smart elavtal helt utan bindningstid. Just nu! 6 månader utan fast avgift, klicka här.

Greenely.se

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

BBC

Antarktis