Presskåren kritiserar Trump i öppet brev

Foto: AFP
Donald Trump.
NYHETER

Osämjan mellan Donald Trump och de amerikanska journalisterna är en följetong.

Nu riktar presskåren hård kritik mot den tillträdande presidenten.

”Vi, inte du, avgör vad som passar våra läsare, lyssnare och tittare”, skriver Kyle Pope, chefredaktör för Columbia Journalism Review, i ett öppet brev.

Utspelet kommer bara ett par dagar innan Donald Trump installeras som president. Relationen mellan media och den frispråkige fastighetsmiljardären har länge varit ansträngd.

Det öppna brevet har författats av Kyle Pope, chefredaktör för Columbia Journalism Review, och signerats av presskåren.

”Så här dagarna före din installation tänkte vi att det kunde vara lämpligt att tydliggöra hur vi ser på relationen mellan din administration och den amerikanska presskåren”, börjar brevet.

Vana att hitta alternativ

Brevet lyfter sedan fram de senaste dagarnas diskussion om att eventuellt inte tillåta journalister på plats i Vita huset. Kyle Pope nämner också Donald Trumps beslut att bojkotta vissa medier, hur han häcklat enskilda reportrar på Twitter samt jobbar för skärpta förtalslagar.

”Medan du har all rätt att bestämma dina spelregler med pressen, har vi några också. Det är, trots allt, vår sändningstid, våra spaltmeter som du försöker påverka. Vi, inte du, avgör vad som passar våra läsare, lyssnare och tittare.”

Kyle Pope påpekar att journalister är vana att hitta alternativ till de officiella kanalerna för att få information. Han påpekar att det är reportrarna som bestämmer om något kan sägas ”off the record” eller hur mycket utrymme Trumps administration får.

”Vi kommer att arbeta tillsammans”

Brevet försäkrar att den blivande presidenten kommer att kritiseras och granskas även i fortsättningen.

”När du eller dina medarbetare säger eller tweetar något som är bevisligen fel, kommer vi att säga det, igen och igen. Fakta är vad vi sysslar med, och vi har ingen skyldighet att upprepa falska påståenden.”

Kyle Pope betonar också att presskåren står enad:

”Vi kommer att arbeta tillsammans. Du har försökt att splittra oss och använda reportrarnas rivalitet för att starta interna bråk. De dagarna är över.”