Fortsatt oenighet i USA om virusets ursprung

TT

Uppdaterad 2021-08-27 | Publicerad 2021-08-25

President Joe Biden har beställt en rapport från USA:s underrättelsetjänster för att bringa klarhet i coronavirusets ursprung. Arkivbild.
President Joe Biden har beställt en rapport från USA:s underrättelsetjänster för att bringa klarhet i coronavirusets ursprung. Arkivbild.

För tre månader sedan beställde USA:s president en rapport om coronavirusets ursprung. Men när rapporten nu levererats kvarstår ovissheten. En av anledningarna: Kina undanhåller ”information av avgörande betydelse”.

USA:s underrättelsetjänster är fortsatt oeniga om coronavirusets ursprung, visar den rapport som nu har offentliggjorts.

En icke namngiven gren av underrättelsetjänsten vidhåller att den mest sannolika förklaringen är läckage från ett laboratorium i Wuhan i Kina. Fem underrättelseorgan håller i stället fast vid teorin att viruset kom från djur och spred sig vidare till människor, medan ytterligare tre inte lyckats dra någon slutsats alls.

Inte ett vapen

Bilden grumlas ytterligare av inga av de berörda organisationen är helt säkra på sin sak. I stället talas det om låg till medelhög säkerhet i bedömningarna.

De amerikanska underrättelsetjänsterna tycks emellertid vara eniga på en punkt: Viruset utvecklades inte som ett biologiskt vapen.

President Biden gav för tre månader sedan ordern att underrättelseväsendet skulle storsatsa på att få klarhet i hur viruset sars-cov-2 uppstod. Beslutet kom i samband med att Världshälsoorganisationen WHO haft svårigheter i sina efterforskningar i Wuhan, staden där pandemin började.

Kina hindrar

I sammanfattningen slår de amerikanska underrättelsetjänsterna fast att Kina har försökt hindra utredningarna om virusets ursprung.

”Information av avgörande betydelse om virusets ursprung finns i Folkrepubliken Kina, ändå har kinesiska regeringsföreträdare från början försökt hindra internationella utredare och det globala folkhälsosamfundet från att få tillgång till den”, säger Biden i ett uttalande.

”Än i dag fortsätter Folkrepubliken Kina att avfärda uppmaningar om transparens och undanhålla information, trots att kostnaden för den här pandemin fortsätter att stiga.

Ämnen i artikeln