Pfizer: Vaccinet effektivt på yngre barn

Av:  TT-AFP

Pfizer-Biontechs vaccin uppges ge ett 90-procentigt skydd mot covid-19 för barn mellan fem och elva år. Arkivbild.
Pfizer-Biontechs vaccin uppges ge ett 90-procentigt skydd mot covid-19 för barn mellan fem och elva år. Arkivbild.

Två doser av Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19 ger en skyddseffekt på 90,7 procent mot sjukdomssymtom för barn som är mellan fem och elva år gamla, enligt en ny studie från läkemedelsjätten.

I USA säger läkemedelsmyndigheten FDA i en första analys att resultaten ser lovande ut.

De omkring 2 250 barn som deltog i studien fick en tredjedel så stor dos som personer över tolv år får. Studien pågick till och med den 8 oktober och de flesta av de bekräftade positiva fallen skedde då den så kallade delta var den dominerande coronavarianten.

Inga allvarliga biverkningar eller sjukdomsfall rapporterades, men studien uppges inte vara stor nog för att kunna upptäcka väldigt ovanliga biverkningar.

FDA har kallat en expertpanel som på tisdag ska ta ställning i frågan om barn i åldersgruppen fem–elva år i USA ska erbjudas vaccinering mot covid-19, men säger redan nu i en preliminär analys att fördelarna med vaccinet ser ut att överväga nackdelarna.

Barnläkaren Sonja Rasmussen, som är professor vid University of Florida och själv inte varit involverad i Pfizers studie, tycker att resultaten är pålitliga.

– Jag ser inga varningstecken som folk behöver oroa sig över, säger hon till nyhetsbyrån AP.

Resultatet är välkommet i USA, där Vita huset redan har köpt tillräckligt många barndoser för att täcka landets behov. Om vaccinet får tummen upp av FDA och smittskyddsmyndigheten CDC talar det mesta för att USA börjar vaccinera de yngre barnen i november.

I Sverige har vaccinationerna krupit ned till åldersgruppen 12–15 år.

Publisert: