Finland

Finland rött på kartan – samtidigt öppnar de

Av: 

Marcus Älverbrandt

NYHETER

Spridningen av covid-19 ökar i Finland.

Nu avråder den europeiska smittskyddsmyndigheten människor från att resa dit.

– Dessvärre kan vi redan tala om epidemins femte våg, säger diagnostikdirektör Lasse Lehtonen till Ilta-Sanomat.

Efter den senaste tiden ökningar av smittotalen klassificerar den Europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC, numera hela Finland som en röd region. För att klassas som ett rött land ska landet ha mellan 75–200 smittofall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna.

– Vi har ganska många infektioner just nu och det handlar framför allt om ovaccinerade individer. Smittspridningen finns i alla grupper men framför allt bland unga vuxna där vaccintäckningen inte är tillräckligt hög, säger virologiprofessorn Ilkka Julkunen.

I Finland ligger den så kallade incidensen på 140, vilket innebär att myndigheten inte rekommenderar resor till landet.

Sverige har i jämförelse en incidens på drygt 80 de senaste två veckorna.

Virologiprofessorn menar att den höga spridningen främst har två orsaker: vaccinationstäckningen och immuniteten.

– Mindre än tre procent av befolkningen har smittats av viruset sedan starten så immuniteten är inte så hög som man skulle kunna önska, säger Julkunen.

Lasse Lehtonen

Sjukvård skjuts upp

Sjukvården i landet ligger under hård press och flera sjukhus uppger att de skjuter upp planerad vård av andra sjukdomar.

– Under den gångna veckan har vi tvingats förflytta patienter till andra intensivvårdsenheter. Just nu är läget lite ljusare, men vi är fortsatt oroliga eftersom incidensen inte har börjat sjunka utan tvärtom stigit en aning, säger Mikko Pietilä, chefsöverläkaren vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, till Ilta-Sanomat.

Situationen är just nu så besvärlig att man kan tala om en femte coronavåg, enligt diagnostikdirektör Lasse Lehtonen vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt:

– Vi befinner oss rätt så nära gränsen, och det kommer ofta in fler patienter under veckosluten. Dessvärre kan vi redan tala om epidemins femte våg, säger Lehtonen till den finska tidningen.

Finlands premiärminister Sanna Marin.

Lättade restriktioner

Samtidigt som smittspridningen ökar så lättar grannlandet på sina restriktioner. På fredagen röstade den finska riksdagen för att införa coronapass för affärsverksamheter som gym, restauranger och butiker.

De nya reglerna trädde i kraft natten till lördagen och innebär att dessa verksamheter kan frångå regionala coronarestriktioner för de som är fullvaccinerade.

Ilkka Julkunen tror däremot inte att de nya reglerna kommer förvärra smittspridningen.

– Idén med coronapassen är att förhindra antalet nya infektioner. Det är är ett sätt för samhället att både öppna upp och bli mer strikt på samma gång, säger han.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Finland

Coronaviruset