Nu får Frankrike en riktig pandemilag

Agneta Liljeqvist/TT

Publicerad 2022-07-26

Nationalförsamlingen har godkänt den nya lagen, som ersätter de tillfälliga pandemireglerna. Arkivbild.

I Frankrike är den tillfälliga pandemilagen, som gav regeringen makt att besluta om nedstängningar och vaccinpass, snart ett minne blott.

Men en del av de kontroversiella åtgärderna kan fortsätta, sedan parlamentet klubbat en ny lag som ersätter det tidigare ”undantagstillståndet”.

Den tillfälliga pandemilagen, så kallade état d’urgence sanitaire, infördes i mars 2020 och har varit gällande sedan dess. Lagen har gjort det möjligt för den franska regeringen att vidta exceptionella åtgärder, utan parlamentets godkännande, som att besluta om utegångsförbud, vaccinationspass och munskyddstvång för medborgarna.

Livlig debatt

Den nya lagen som nu röstats igenom har debatterats livligt i nationalförsamlingen och röstades först ner. President Emmanuel Macrons allians Tillsammans har inte längre majoritet i församlingen. Efter en del ändringar och tillägg gick den igenom med 184 röster för och 149 mot.

Lagen som träder i kraft på måndag, den 1 augusti, innebär bland annat att regeringen kan tvinga resande att visa upp ett negativt PCR-test för att komma in i landet. Myndigheterna ska också även i fortsättningen kunna samla in information bland annat genom den mobilapp som använts för smittspårning.

Ovaccinerad personal

En omtvistad del av lagen rör ovaccinerad hälso- och sjukvårdpersonal som inte har fått arbeta sedan september förra året, då landet införde vaccinationskrav. Enligt den nya lagen ska ovaccinerad personal få komma tillbaka till jobbet om landets högsta medicinska råd, HAS, ger sitt godkännande. Men i praktiken innebär det att ovaccinerad personal även i fortsättningen nekas att jobba eftersom HAS avråder ifrån det.

Det finns omkring 12 000 ovaccinerade hälso- och sjukvårdsanställda i landet, vilket också infattar administrativ personal, biomedicinska analytiker med flera.

Frankrike har nyligen passerat toppen av en sjunde smittspridningsvåg med som mest 180 000 nya bekräftade fall vissa dagar. Enligt de senaste siffrorna rapporteras omkring 73 000 nya fall dagligen.