Nyheter

Macron i EU: Solidariteten är en styrka

Av: 

TT

NYHETER

Orden är långa och många när Emmanuel Macron håller låda i EU-parlamentet om vårens franska ordförandeskap i ministerrådet.

Anhängarna gläds – men oroas också över allt för ambitiösa planer. Och kritikerna hugger hårt.

Mycket Macron blev det, för den som följde presidentens framträdande i Strasbourg under onsdagen.

Först 30 minuters starttal, i stället för planerade 20. Sedan en rejäl replik i 40 minuter till. Och så ett avslutande inlägg på drygt 20 minuter.

Macron talade i vanlig ordning vackert om EU-samarbetet och den ”liberala demokratin” som enligt honom visat sin styrka genom sitt sätt att klara coronapandemin med öppenhet och samarbete.

– Pandemin har visat att solidaritet inte är en svaghet, utan en styrka, sade Macron i Strasbourg.

Tidigt i talet utlovade han också ett starkt försvar för de rättsstatsprinciper som på senare år skapat tvister mellan EU-ledningen och främst Ungern och Polen.

– Vi kommer att tala om och försvara rättsstatsprinciperna vid varje tillfälle. Principerna är inget som hittats på i Bryssel. Det är resultatet av vår gemensamma historia, sade Macron.

Rätten till abort

Talet innehöll också en tydlig passning till EU-parlamentets nyvalda talman, maltesiska högerpolitikern Roberta Metsola, som kritiserats för att ha röstat nej i olika omröstningar till stöd för rätten till abort.

– 20 år efter vår stadga om grundläggande rättigheter, bland annat om avskaffandet av dödsstraff i hela unionen, önskar jag att vi kan uppdatera den, för att vara mer tydliga om att skydda miljön och erkänna rätten till abort, sade Macron.

Bland svenskarna i EU-parlamentet är L och C de varmaste anhängarna av Macron. Men de är inte odelat positiva.

– Som varm Europavän blir jag glad och inspirerad av att höra en europeisk ledare som är kristallklar när det gäller demokrati och skyddet för mänskliga fri- och rättigheter, säger Karin Karlsbro (L).

– Samtidigt vill Frankrike göra mycket mer på det sociala området, vilket går stick i stäv med hur vi ser det. Och det finns också en tendens till protektionism i franska regeringar, vilket är direkt Sverigefientligt, anser Abir Al-Sahlani (C).

Kampanjen i gång

Ännu skarpare kritik får Macron samtidigt från några av sina egna landsmän i parlamentet, som passar på att göra onsdagens debatt till ett inlägg i kampanjandet inför vårens franska presidentval.

– Ni leder en klimatdödande allians med Polen och Ungern, stöder naturgas för att rädda en konkursmässig kärnkraft, fräser Yannick Jadot, som är miljöpartiet EELV:s kandidat i presidentvalet.

– Ni lovar ett slut på sprickorna men lämnar Frankrike och Europa splittrat som aldrig förut, anser François-Xavier Bellamy, som ingår i kampanjledningen för högerpartiet Republikanernas presidentkandidat Valérie Pécresse.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert: