Coronapandemin

Ebba Busch kritiserar hanteringen av coronahandlingar

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Moderaterna har pressat regeringen om coronahandlingar som inte lämnats ut.

Nu ger sig även Ebba Busch in i striden och anklagar regeringskansliet för att nonchalera hennes 32 skrivelser.

– Det är verkligen dags att lägga korten på bordet. Den här typen av mörkläggning som vi har sett de senaste veckorna hör inte hemma i Sverige, säger KD-ledaren.

Regeringskansliets hantering av handlingar har fått den politiska oppositionen att se rött. Bakgrunden är att Coronakommissionen, som ska utreda Sveriges hantering av pandemin, inte fått ut de handlingar som de önskar.

Ebba Busch (KD) hävdar nu att regeringskansliet har nonchalerat hennes skrivelser som hon skickat in till statsministern. Skrivelserna har mejlats till statsministerns statssekreterare inför partiledarsamtalen om coronahanteringen.

Men de har inte diarieförts på statsrådsberedningen.

– Här har vi en partiledare i opposition som tillskriver statsministern 32 gånger under en av landets största kriser. Skrivelserna har hanterats av statsministern och flera departement. Det är en demokratifråga att detta inte har diarieförts av statsrådsberedningen och hanterats korrekt. Det är mycket anmärkningsvärt, säger hon.

Finns på ett annat departement

Ebba Buschs stabschef Tobias Karlström har själv försökt få ut skrivelserna från statsrådsberedningen för att se om de finns där. Svaret han fick var att de istället diarieförts på socialdepartementet.

Aftonbladet har begärt ut en diarieförteckning därifrån och det visar sig att alla 32 skrivelserna finns med, plus tre tjänsteanteckningar.

Men Ebba Buschs och Tobias Karlströms kritik kvarstår lika skarpt.

– Vi har tillskrivit statsministern och statsrådsberedningen av en anledning. Det här är frågor som inte bara hör hemma på socialdepartementet, säger Ebba Busch.

Hon nämner bland annat frågor som rör näringspolitik och turism och om vilka underlag olika myndigheter har fått.

KD-ledaren Ebba Busch är kritisk till att hennes skrivelser inte hanterats av regeringskansliet.

”En demokratifråga”

Ebba Busch drar paralleller till problemen Coronakommissionen har haft med att få ut handlingar och anklagar regeringen för att ägna sig åt mörkläggning.

Vad grundar du det på?

– Inte i det här specifika fallet, det här är mer en demokratifråga. Det andra handlar om hur regeringen valt att svara coronakommissionen under lång tid med att påstå att handlingar inte har funnits.

Vad ser du för koppling mellan händelserna?

– Det här är ytterligare ett exempel på en nonchalans i hanteringen av handlingar och arbetsprocessen rörande pandemin. Det är inte vilken katastrof som helst, det är en pandemi med 10 000 döda svenskar.

Tobias Karlström hävdar att dåvarande statsminister Stefan Löfven kommenterade stora delar av Buschs skrivelser under partiledarmötena och att han uppenbart hade behandlat dem i förväg.

– Det finns inte noterat överhuvudtaget att man berett våra frågor och svar, eller att statsministern har läst handlingarna. De existerar inte på statsrådsberedningen.

Statsminister Magdalena Andersson (S) under en tidigare pressträff.

Har hanterats korrekt

Ulrika Langels på regeringskansliets presstjänst skriver i ett mejl till Aftonbladet att regeringskansliet är en myndighet med ett gemensamt diarium där handlingar registrerats. Ebba Buschs skrivelser har löpande registrerats.

”Det finns tjänsteanteckningar i flera av ärendena. Det är vanligt att en handling inkommer till ett visst departement i Regeringskansliet, men sedan, beroende på skrivelsens innehåll och huvudsakliga fokus, bereds och administreras av ett annat departement. Detta kan även som i detta fall gälla brev som ställts till statsministern, men som administrerats av Socialdepartementet inför samtal där statsministern medverkar.”

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

M: Lägg korten på bordet om coronahandlingarna

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Politik

Regeringskansliet

Coronakommissionen

Ebba Busch

Magdalena Andersson