Iran övar till havs med Ryssland och Kina

Av:  TT-AP

De tre länderna har bland annat övat på räddningsoperationer till havs. Irans försvarsmakt har förmedlat bilden från övningen.
De tre länderna har bland annat övat på räddningsoperationer till havs. Irans försvarsmakt har förmedlat bilden från övningen.

Iran har inlett en marinövning i Indiska oceanen tillsammans med Ryssland och Kina, enligt iranska statliga medier.

Marinövningen är den tredje mellan de tre länderna sedan 2019.

Statlig iransk tv rapporterar att elva av landets fartyg fick sällskap av tre ryska fartyg, inklusive en jagare, och två kinesiska fartyg. Irans revolutionsgarde deltog också med mindre fartyg och helikoptrar.

Övningen sker i den norra delen av Indiska oceanen och ska bestå av nattstrider, räddningsoperationer och brandbekämpningsövningar. Tv-inslag om övningen visar bland annat maskingevär som avfyras i mörker och iranska och ryska marinsoldater som firar sig ned till fartygsdäck.

Marinövningen är den tredje gemensamma mellan de tre länderna sedan 2019. Den sammanfaller med den iranske presidenten Ebrahim Raisis besök i Ryssland som avslutades i torsdags.

Iran försöker att förstärka sitt militära samarbetet med Peking och Moskva. Ryska och kinesiska flottans representanter har också genomfört fler besök till Iran under de senaste åren.

Ryssland tillkännagav i torsdags att landet fram till februari ska genomföra marinövningar i Svarta havet, Medelhavet, nordöstra Atlanten och Stilla havet, utöver den gemensamma övningen i Indiska oceanen.

Publisert: