Stängde hela landet – efter ett nytt coronafall

Publicerad 2021-08-18

Ett nytt fall av covid-19.

Då stängde hela Nya Zeeland ner. Igen.

Men smittan hann spridas – nu är tio personer bekräftat smittade.

Den till synes drastiska åtgärden beror på att landet inte vill ha en spridning av deltavarianten av coronaviruset. Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern har uttryckt oro för att den mer smittsamma varianten ska komma in i landet och sprida sig.

– Delta har kallats en ”gamechanger”, och är det. Det betyder att vi behöver gå in tidigt för att stoppa spridningen. Vi har sett vad som kan hända på andra platser om vi inte lyckas stoppa den. Vi har bara en chans, sa hon till The Guardian.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern.

Efter sekvensering och smittspårning har fler fall upptäckts, totalt är nu tio personer smittade. Dessutom har man kunnat se att det är just deltavarianten som tagit sig in i landet, troligtvis från det utbrott som pågår i Australien.

Hårdaste nedstängningen

Nedstängningen är av den hårdaste graden, grad 4, något som landet inte har haft på över ett år.

Den gäller från midnatt natten till onsdag, och i tre dagar framåt. I regionerna Auckland och Coromandel gäller den i mellan fyra och sju dagar, eftersom den smittade personen varit i båda regionerna. Enligt nyhetsbyrån Reuters har också Aucklandregionens sjukvård stängt för covidvaccinering i minst 48 timmar.

Grad 4 betyder att alla nyzeeländare bara ska umgås med personer i sitt eget hushåll och att man får bara lämna hemmet för att köpa mat eller medicin eller om man behöver besöka sjukvården. Man får också träna utomhus, utan att träffa någon annan.

Bara 22 procent av nyzeeländarna är fullvaccinerade, de flesta har inte fått någon dos alls ännu.

DAILY Vaccinsamordnaren: Så blir vår höst

Aftonbladet Daily med Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen