Jan Albert

Smittskyddsprofessorn öppnar för vaccinpass på jobbet

Av: 

Marcus Älverbrandt

NYHETER

Ska man införa krav på vaccinpass för att kunna återvända till arbetsplatsen igen?

Den frågan lyftes i går på Aktuellt och smittskyddsprofessorn Jan Albert var positiv:

– Man skulle kunna tänka sig att fundera på om det skulle vara mer lämpligt för fullvaccinerade, sa Albert.

I gårdagens Aktuellt diskuterades frågan om Sverige bör gå samma väg som flera andra europeiska länder och införa krav på vaccinpass för att få tillträde till bland annat restauranger, kulturevenemang och sportarenor.

Medverkande i studion var Jan Albert, professor i mikrobiologi och smittskydd vid Karolinska Institutet, som uttryckte sig positivt i frågan:

– För att stimulera till vaccination för de som är tveksamma tycker jag att man skulle kunna differentiera så att vi har ett lättare liv och umgänge för de som är fullvaccinerade, sa professorn.

Liknande åtgärder finns redan på plats i stora delar av Europa, exempelvis i Danmark. Men i intervjun tog Jan Albert idén om vaccinpass ett steg längre. Där lyfte smittskyddsprofessorn att vaccinpassen även skulle kunna användas för att avgöra vilka som får återvända till arbetsplatsen under hösten.

– Man skulle kunna tänka sig vad gäller att gå tillbaka till arbetet att fundera på om det skulle vara mer lämpligt för de som är fullvaccinerade kontra de som inte är det, sa Jan Albert.

Vaccincertifikat i mobilen.

När Aftonbladet når smittskyddsprofessorn på fredagsmorgonen uttrycker han sig något mer försiktigt i frågan:

– Jag tycker man bör titta på för och nackdelar. Det är inte så att jag är helt tvärsäker på att det kommer göra mer nytta än skada men frågan är värd att undersöka närmare.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jan Albert

Coronaviruset

Vaccin