Greta Thunberg sågar politiker: ”Bla, bla, bla”

Världsledarnas rappakalja kommer inte att lösa klimatkrisen. Det var essensen i Greta Thunbergs tisdagstal på den pågående Youth4Climate-konferensen i Milano.

– Det finns ingen Planet B. Det finns ingen Planet Bla. Bla bla bla, bla bla bla.

Närmare 400 klimataktivister från 180 länder deltar i det tre dagar långa klimattoppmötet i Italiens finansiella huvudstad Milano. Målet är att skicka med deras rekommendationer till det stora FN-klimatmötet i skotska Glasgow som inleds den 31 oktober.

– Det här handlar inte om någon dyr politiskt korrekt grön ”kaninkramande” handling eller bla bla bla. ”Bygg tillbaka bättre”, bla bla bla, raljerade Thunberg.

”Utsläppen stiger fortfarande”

De citerade exemplen är i grunden den brittiska premiärministern Boris Johnsons. Men alliterationen "Build Back Better" har även kapats av USA:s president Joe Biden. Oavsett så sågar hon bägge potentaterna.

– Detta är allt vi hör från våra så kallade ledare – ord. Ord som låter bra, men hittills har dessa inte lett till något. Våra förhoppningar och drömmar drunknar i deras tomma ord och löften.

Den svenska klimataktivisten och övriga deltagarna kräver mer ansvar från världens ledare och en större officiell roll för unga. Greta Thunberg menar att makthavarna nu bara använder unga som några slags russin som plockas ur kakan.

– De bjuder in oss unga för att låtsas att de lyssnar på oss. Men lyssnar helt klart inte på oss. Titta bara på siffrorna. Utsläppen stiger fortfarande. Vetenskapen ljuger inte, sa Thunberg och underströk:

– Förändring är inte bara möjlig, utan snarast nödvändig.

COP26 i Glasgow

FN:s klimattoppmöte COP26 kommer att hållas i Glasgow i Skottland den 31 oktober till den 12 november. Det skulle egentligen ha hållits i november förra året men sköts upp på grund av pandemin.

På mötet ska länderna förhandla om hur Parisavtalet ska genomföras och hur ambitionerna kan höjas i klimatpolitiken.

Frågan om utsläppshandel i den så kallade regelboken för Parisavtalet kunde inte lösas på COP25 utan kommer i stället att tas upp på det här mötet.

Greta Thunberg under sitt tal i Milano.
Greta Thunberg under sitt tal i Milano.
Publisert:

LÄS VIDARE