Nyheter

Sjuksköterska spred lögner om vaccin – anmäls

Av: 

TT

Sjuksköterska spred desinformation om vaccinet mot covid-19. Nu anmäls hen. Arkivbild.
Sjuksköterska spred desinformation om vaccinet mot covid-19. Nu anmäls hen. Arkivbild.

NYHETER

En sjuksköterska på 1177 har spridit felaktiga uppgifter om vaccinet mot covid-19 till hundratals personer. Bland annat att det innehåller nanopartiklar. Nu anmäler Region Uppsala sköterskan till Ivo.

Medarbetaren har under en längre tid arbetat som timanställd på 1177 och att denne spridit de felaktiga uppgifterna framkom efter att en invånare reagerade på budskapen. Bland annat hävdade sjuksköterskan att vaccinet kan sprida covid-19, att det inte är testat tillräckligt och att det viktigaste är att stärka immunförsvaret med zink, c-vitamin och d-vitamin.

”Det här är djupt beklagligt och upprörande och helt i motsats till de instruktioner som finns”, skriver Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef vid Nära vård och hälsa, i ett pressmeddelande.

Enligt Settergren kommer de personer från hela landet som haft kontakt med sjuksköterskan att kontaktas.

– Det den här personen har ägnat sig åt är patientfarligt eftersom personer med symtom inte har blivit korrekt bedömda. Vi behöver försäkra oss om att de här patienterna får rätt information och inte far illa, säger Fredrik Settergren.

Medarbetaren är tagen ur tjänst och Region Uppsala har anmält fallet till Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) och överväger även rättsliga åtgärder.

ANNONS

Lindex basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder och få den billigaste på köpet!

Extern länk från Lindex SE

Shoppa här

Publisert: