Varning för fortsatt kaos på Arlanda

Kaoset på Arlanda fortsätter.

Swedavia varnar för att både bil- och tågtrafik till terminal 5 kan stoppas på nytt.

– Det är åtgärder man kan vidta för att minska trängsel, säger David Karlsson på Swedavias pressjour.

Tidigt på söndagsmorgonen valde Swedavia att fälla ner vägbommen och leda om Arlanda Express-tåg som var på väg till terminal 5.

Stor trängsel och långa köer till incheckning och säkerhetskontroll låg bakom beslutet.

– Vi behövde minska trängseln på terminal 5. Det är mycket resenärer på plats som är där väldigt långt innan generella rekommendationer, säger David Karlsson på Swedavias pressjour och fortsätter:

– Det är många som är där 7–8 timmar, kanske dagen innan man ska flyga och då blir det mycket folk och trängsel.

När ska man vara där då?

– Det viktigaste rådet är att kolla med flygbolaget för bagageincheckningen kan skilja sig mellan olika flygbolag. Oftast räcker det med 2–3 timmar, man kommer inte få en bättre start på sin resa för att man är där tidigare.

Varnar för nytt strul

Under lördagen var terminal 5 fullständigt smockad med folk och kaoset fortsatte under söndagen.

Under morgontimmarna tvingades folk köa i 4–5 timmar för att ta sig igenom säkerhetskontrollen. Vid åtta-tiden hade väntetiden krymt till 30 minuter, enligt personalen på Arlanda.

På Swedavia befarar man dock att situationen kan förvärras.

– Just nu är det normal drift sedan är det så att man kan behöva vidta nya åtgärder för att det inte ska bli för mycket folk terminalerna.

Även polisen är beredda på fortsatt strul.

– Det är mycket resenärer på Arlanda och vi gör bedömningen att det blir snarlikt som gårdagen, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

”Väldigt lång kö”

Swedavia har uppmanat resenärer att vara så förberedda som möjligt inför avresan, bland annat genom att checka in digitalt. Men för Anne som är på väg till Barcelona gick det sådär.

– Det går inte att checka in digitalt. Vi hade tänkt göra det och lugnt ta oss genom säkerhetskontrollen, men det gick inte.

– Nu verkar det vara väldigt, väldigt lång kö.

Hade du förberett dig på att det skulle kunna bli problem?

– Vi har varit lite oroliga. Jag har läst om hur det brukar vara mycket köer och förberett oss på att det skulle vara trångt och jobbigt med mycket folk. Det gäller att vara här i god tid.

Publisert:

LÄS VIDARE