Krisen mellan Belarus och EU

Betalat 170 000 kronor – sovit i köldgrader tre nätter

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

I minusgrader ska Rebaz och hans familj övernatta utomhus för fjärde natten i rad.

De har betalat omkring 170 000 kronor och hamnat i skogen mellan Belarus och Polen.

– Mina barn kan inte sova eftersom det är mycket kallt, säger Rebaz.

Tillsammans med uppemot 4 000 andra migranter befinner sig tvåbarnsfamiljen från irakiska Kurdistan på gränsen mellan Belarus och Polen.

I fem dagar har Rebaz, hans njursjuka hustru, 7-åriga dotter och 3-årige son vandrat till fots i skogen för att nå polska gränsen.

– Vi har slut på pengar. Än så länge har resan kostat oss 20 000 dollar, vi har lånat pengar, berättar Rebaz.

Ska ni sova i skogen en natt till?

– I natt kan vi inte stanna här eftersom vi har barn. Vi har handikappade med oss också. Det blir tre, fyra minus på natten, vi kan inte stanna här.

Vart ska ni ta vägen då?

– Bakom oss står den belarusiska polisen, de tillåter oss inte att gå tillbaka. På andra sidan står polackerna och hindrar oss att passera gränsen. Vi har det mycket, mycket tufft och dåligt.

Hur var den gångna natten?

– Vi tänder eldar. Framsidan är varm, men man fryser i ryggen. Mina barn har inte sovit på tre nätter, de skakar i kroppen och fryser. Men det finns också barn som bara är två månader gamla här.

Polsk polis och militär på vakt vid den polska gränsen. Ytterligare 4 000 migranter uppges ha samlats där under senaste dygnet. Under natten mot tisdagen förde belarusiska soldater dessutom över 500 migranter till Litauens gräns – och uppmanade dem att ta sig över.
Migranter från Mellanöstern, många familjer med små barn, samlas i tusental nära Grodno i Vitryssland, precis vid polska gränsen. Vid gränsstängslet möts de av polsk kravallpolis och stora spolar av taggtråd.

Vilket land i EU vill ni till?

– Alla vill komma in i Polen. Sedan kan jag inte prata för alla, men de flesta pratar om att de vill till tre länder – Sverige, Tyskland eller Storbritannien.

Varför lämnade ni irakiska Kurdistan?

– Man känner sig inte trygg där, läget är mycket tufft. Två familjer styr Kurdistan som om de vore maffia. Man får inte lön, man känner sig otrygg.

Hur fick ni reda på att ni kunde ta er via Belarus till EU?

– Sedan juni i år har man hört om folk som rest till Minsk. Först kunde man resa med direktflyg till Minsk från både Erbil och Sulaymaniya. Sedan stoppade de irakiska myndigheterna direktflygen. Då började folk resa på omvägar till Belarus. Vi åkte buss till Turkiet och flög sedan till Minsk, berättar Rebaz.

Vad tror du kommer att hända de närmaste dagarna?

– Jag har ett stort hopp, jag tror det kommer att bli bra. Vi kommer att ha en bra och ljus framtid, med hjälp av Gud, och med hjälp av humanitära organisationer. Om det fortsätter på det här sättet blir det en humanitär katastrof, eftersom det finns sjuka och gravida kvinnor här.

Fotnot: Rebaz är ett fingerat namn.

ANNONS

Bianca Ingrossos nya kollektion ute nu - köp dina sommarkläder innan det tar slut!

Extern länk från Gina Tricot

Klicka här

Publisert:

LÄS VIDARE

”Flyktingar stormar gränsen mellan Polen och Belarus”

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen mellan Belarus och EU

Belarus

Polen

EU

Minsk

Aleksandr Lukasjenko

Flyktingpolitik