Irene Svenonius (M) buades ut av demonstranterna: ”Sluta förhala”

Burop och upprörda röster ekade när folkskaran samlades vid landstingshuset i Stockholm för att demonstrera för förlossningsvården.

Barnvagnar tog över gräsmattan och affischer och banderoller stack upp bland demonstranterna.

”Sluta förhala, börja betala. Inget ackord för livsviktigt vård”, ropade folkmassan.

Hundratals hade samlats utanför landstingshuset i Stockholm för att demonstrera mot förlossningsvården och barnmorskors arbetsförhållanden.

”Det gäller liv och död, inte paprika på bröd”, skanderade folkmassan i en av ramsorna.

Demonstrationen anordnades bland annat av RFSU, Vårdförbundet, Barnmorskeförbundet och Mamma till Mamma. En massiv kravlista hade förberetts och skulle överlämnas till finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M).

Svenonius buades ut

När huvudrollsinnehavaren Svenonius till slut intog scenen för att ta emot kravlistan från demonstranterna möttes hon av burop och ramsor om att hon skulle avgå. Under sitt tal nämnde hon bland annat att brukarundersökningar från nyblivna mammor genererat positiva svar och att förlossningsvården i Stockholm då håller sig på en hög nivå. Det väckte ännu fler arga reaktioner och buanden.

”Jo, så är det faktiskt”, sa politikern till sitt försvar.

Emma Jonsson, Vårdförbundet.
Emma Jonsson, Vårdförbundet.
Irene Svenonius, finanslandstingsråd i Stockholms län.
Irene Svenonius, finanslandstingsråd i Stockholms län.

”Vi har skrikit och ropat så länge”

Emma Jonsson från Vårdförbundet Stockholm menar att det inte bara är förlossningsvården utan även hela vårdkedjan som behöver omvärderas. Hon anser att den har varit underfinansierad under flera års tid. Nu hoppas hon att manifestationen kommer tas på allvar av politikerna.

– Man kan inte stoppa huvudet i sanden utan man behöver lyssna på de som behöver vården och de som är i den. Vi har skrikit och ropat så länge och man har inte lyssnat tillräckligt och det behöver man göra nu, säger Emma Jonsson.

Var rädd för att föda barn igen

Anna Marcial är en av de mammor som närvarade under demonstrationen. Hon har varit med om traumatiska födslar men understryker samtidigt hur viktigt det är att barnmorskorna är på plats.

– Det är de som guidar en genom något som är det största man gör i sitt liv. Det är det man kommer minnas när man är gammal. De är trygga punkter i en stressande situation både för mig, min partner och barnet. Deras jobb är otroligt viktigt och det uppskattas inte tillräckligt, säger Anna Marcial.

Anna Marcial tillsammans med sin dotter Sigrid, 6 månader.
Anna Marcial tillsammans med sin dotter Sigrid, 6 månader.
Publisert:

LÄS VIDARE