Åkesson ifrågasätter M och KD-strategi: ”Tåget har gått”

Jimmie Åkesson menar att ”tåget har gått” för Liberalerna.

SD-ledaren ifrågasätter om M och KD:s strategi att försöka rädda partiet över riksdagsspärren är rätt.

– Hade jag varit moderat eller kristdemokrat hade jag sett att tåget lämnat perrongen. 

Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna har enligt Jimmie Åkesson allt tätare kontakter i syfte att förbereda sig för ett möjligt regeringsskifte efter höstens val.

Parallellt arbetar Sverigedemokraterna med att utbilda riksdagsledamöter och rekrytera ny personal som har erfarenhet av att sitta i regering.

Något besked om SD kommer kräva att sitta i en eventuell M- och KD-regering vill Jimmie Åkesson dock inte ge.

SD analyserar just nu frågan. Bland annat tittar man på hur liknande partier i Europa har förhållit sig till att antingen sitta i regering eller agera stödparti.

Det viktigaste för Åkesson är att SD får inflytande.

– För mig har det här varit ett långsiktigt byggande av ett parti som ska äta sig in i det politiska systemet och få en större och större roll, som Socialdemokraterna, säger Jimmie Åkesson.

SD-ledaren Jimmie Åkesson.
SD-ledaren Jimmie Åkesson.

SD-ledaren gör bedömningen att de tre partierna sakpolitiskt är eniga om mycket. Problemet är att de inte har tillräckligt stöd i opinionen.

– Just nu är det väljarstödet som är problemet. Trots snart åtta år med totalt misslyckande så lyfter inte oppositionen, säger Jimmie Åkesson under en träff med journalister i riksdagen.

Varför lyfter ni inte då?

– Pandemin har spelat in. Socialdemokraterna har som regeringsparti fått ett lyft, säger han och tillägger att partiledarbytet också har påverkat Socialdemokraterna i opinionen.

Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna.
Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna.

Om L åker ur riksdagen kommer avståndet mellan blocken sannolikt växa. Den senaste tiden har M och KD kampanjat eller synts tillsammans med L i syfte att rädda partiet från att åka ur riksdagen.

Jimmie Åkesson anser att räddningsoperationen är en dålig strategi eftersom det ser så mörkt ut för Liberalerna. I många partisympatiundersökningar har partiet den senaste tiden legat under riksdagsspärren. I Aftonbladet/Demoskops två senaste mätningar har L fått ett stöd på 3,2 procent.

– Moderaterna verkar ha bestämt sig för att de ska ge Liberalerna en chans, därför kampanjer Ulf och Ebba med Sabuni. Det kanske är rätt, men lyfter inte Liberalerna i opinionen så måste det finnas en bortre tidsgräns där man bestämmer sig att det är kört, säger Åkesson.

Hans egen analys är att det det redan är för sent att rädda L kvar över riksdagsspärren.

– Min bedömning är att det tåget har gått för länge sen, säger SD-ledaren.

Publisert:

LÄS VIDARE