Så påverkade pandemistarten sexlivet

Av:  Anna Karolina Eriksson/TT

Det sexuella intresset för partnern ökade under pandemin för 28 procent av de svarade. Arkivbild.
Det sexuella intresset för partnern ökade under pandemin för 28 procent av de svarade. Arkivbild.

Hur förändras sexlivet när arbetsplatsen plötsligt flyttas hem till vårt köksbord, samtidigt som samhället utanför stänger ner?

Inte särskilt mycket – enligt en ny studie som undersökt hur pars samliv påverkades under covid-19-pandemin.

– Det är intressant att majoriteten inte upplever en förändring, säger Charlotta Löfgren, professor i hälsa och samhälle vid Malmö universitet, som har lett arbetet med den svenska delen av datainsamlingen.

Det europeiska forskarnätverket European sexual medicine network har försökt ta reda på hur pars sexliv och intimitet påverkades av att pandemin plötsligt slog till.

Det handlar om en studie som tittar på de första månaderna av pandemin våren 2020 – en tid då det på flera håll infördes restriktioner och samhället stod inför en snabb förändring.

”En pressad situation”

4 813 personer från totalt åtta länder – Frankrike, Kroatien, Nederländerna, Portugal, Tjeckien, Sverige, Turkiet och Tyskland – har svarat på en enkät om sina parliv.

Resultatet? 53 procent av de som svarat uppgav att deras sexuella intresse för sin partner var som före pandemin, medan 28 procent svarade att det hade ökat.

Bara 19 procent svarade att man kände ett minskat sexuellt intresse.

– Det vi kunde se i svaren var att de flesta inte upplevde någon större förändring. Hade man inte det bra innan hade man inte det bra under pandemin heller, säger Charlotta Löfgren och påpekar att par i vissa av länderna kan bo ganska trångt och kanske till och med ha sina svärföräldrar under samma tak.

– En pressad situation.

Ger en ögonblicksbild

Vissa länder stängde även skolor när covid-19 började grassera.

– Det kunde bli en större press för vissa i studien att barnen var hemma, medan andra kunde säga att det blev bättre för att man plötsligt hade tid att älska mitt på dagen. Att man inte var lika stressad.

TT: När ni genomförde enkäten hade pandemin bara pågått några månader. Vilka slutsatser går egentligen att dra av det?

– Det är en begränsning för vi vet inte de långa konsekvenserna. Men det ger en ögonblicksbild under en extrem samhällelig förändring, svarar Charlotta Löfgren.

– Det är intressant att majoriteten ändå inte upplever en förändring i sitt sexuella intresse, att man ändå har en relation som ser ut på ett visst sätt oavsett yttre omständigheter.

Forskarna ska fortsätta att analysera svaren och det material som har samlats ihop. Länderna har ännu inte jämförts, och man har hittills inte heller kunnat se några större skillnader mellan svaranden från de olika länderna som deltagit i studien.

– Vi har inte kunnat se det direkt att någon sticker ut utifrån olika grader av nedstängning.

Forskningen har publicerats i tidskriften Archieves of Sexual Behavior.

Publisert: