Vittnesmålen från Borodjanka: ”De sköts utan anledning”

En äldre man sköts ihjäl på sin cykel. En annan fick ett skott i hjärtat när han körde bil.

Nu kommer vittnesmålen från nästa stad strax utanför Kiev. Hennadiy Avramenko, 45, försöker röja undan de döda kropparna i Borodjanka.

– Det värsta är att vi inte hittar soldater, bara oskyldiga människor, säger han till CNN.

De ryska trupperna har dragit sig tillbaka från norra Ukraina, bland annat runt Kiev, och lämnat städer och förorter i total förödelse.

Nu börjar även bilderna från Borodjanka, drygt fem mil nordväst om Kiev, spridas världen över. Där försöker Hennadiy Avramenko, 45, och hans kollegor röja undan de döda kropparna.

– Vi samlar ihop människor som skjutits av ryssarna. Civila som blivit torterade. Vi har jobbat i två dagar, säger han till CNN.

Först lyfter de ut en 44-årig död man från en bil. Han har skjutits i hjärtat och kört ner i ett dike.

En man syns bland bråten efter ett sönderbombat lägenhetshus.
En man syns bland bråten efter ett sönderbombat lägenhetshus.
En bok och en docka syns i förödelsen.
En bok och en docka syns i förödelsen.

”Sköts utan anledning”

Därefter tar de hand om ytterligare två kroppar inom loppet av en timme. Först ett förkolnat lik som skjutits flertalet gånger, och sedan en äldre man som dödats på sin cykel.

– Det är svårt, psykologiskt. Det värsta är att vi inte hittar soldater, bara oskyldiga människor. De sköts utan anledning, säger Hennadiy Avramenko.

– Vi hämtade sju kroppar på måndagen, nu är vi redan uppe i sex, säger han vid lunchtid på tisdagen.

Myndigheterna i Borodjanka har precis börjat söka igenom sönderbombade byggnader och bråten efter att Ryssland retirerat.

Staden, som tidigare var hem till omkring 13 000 invånare, ockuperades av ryska styrkor den 28 februari och var under rysk kontroll fram till den 1 april.

Bilderna på döda civila från Butja har upprört en hel värld, men det finns farhågor om att situationen i Borodjanka är ännu värre.

– Den värsta situationen med civila som dödats är i Borodjanka, sa riksåklagaren Iryna Venediktova på måndagen enligt Kyiv Independent.

Satelitbilder visar förödelsen i Borodjanka.
Satelitbilder visar förödelsen i Borodjanka.
Ukrainska soldater säkrar staden.
Ukrainska soldater säkrar staden.

Tecken på krigsförbrytelser

Oliver Carroll, journalist på The Economist, har besökt staden och skriver på Twitter att ”vi fick se tydliga tecken på krigsförbrytelser”.

Han delar bland annat en bild på en man med bakbundna händer och byxorna neddragna till anklarna som blivit skjuten i huvudet.

Även Al Jazeera har publicerat bilder inifrån Borodjanka.

– Jag vet att fem civila har dödats. Men vi vet inte hur många fler som ligger i källare eller under byggnader som förstörts av bombningarna, säger en lokal invånare till tv-kanalen.

Det finns ännu ingen siffra över hur många som har dödats i Borodjanka. I grannorten Butja befaras omkring 300 civila ha dödats.

Invånare i Borodjanka efter att de ryska trupperna dragit sig tillbaka.
Invånare i Borodjanka efter att de ryska trupperna dragit sig tillbaka.
Publisert:

LÄS VIDARE