Kina

Kina nära rymdkrock med Musk – ryter till

Av: 

Manne Berggren Wiklund

NYHETER

Kina har i dag sagt åt USA att bete sig i rymden.

Det efter att två av Elon Musks satelliter varit nära att krocka med den kinesiska rymdstationen.

– Det är trångt där uppe, säger rymdforskaren Jonathan McDowell.

Tidigare i oktober såg personalen på den nya kinesiska rymdstationen Tiangong att en satellit var på väg rakt mot dem. Satelliten kom närmare och skulle de kollidera hade rymdstationen med säkerhet helt förstörts. Och astronauterna liv hade varit i stor fara.

Rymdstationen tvingades manövrera undan och byta kurs. Det var på håret att de inte krockade med satelliten från Elon Musks SpaceX.

Detta är andra gången i år som den kinesiska rymdstationen varit nära att kollidera med satelliter från SpaceX. Nu kräver Kina att USA agerar och tar sitt ansvar för säkerheten i omloppsbanorna, rapporterar The Guardian.

I dag har Kina klagat till FN och sagt att USA måste ”ta ansvar” då de enligt Kina ”ignorerat internationella överenskommelser genom att agera oansvarigt och farligt i rymden”.

Kinesiska rymdstation Tiangong har tvingats väja för satelliter flera gånger. Nu ryter kineserna till och kräver att USA tar ansvar – även för sina rymdmiljardärers prylar.

”Trångt där uppe”

Att olika rymdfarare tvingas göra undanmanövrar för att undvika kollisioner har blivit allt vanligare. I och med att fler aktörer och fler satelliter skickas upp för att cirkulera runt jorden.

Hittills har Elon Musks företag SpaceX skickat upp 1 600 satelliter i rymden. Dock har de fått tillåtelse av amerikanska myndigheter att skicka upp hela 12 000 satelliter under de kommande åren i projekt som ska möjligöra internetuppkoppling till hela planeten.

Men redan nu är det fullt med både skrot och aktiva satelliter runt jorden.

– Det har blivit mer upptaget och trångt där uppe, säger Jonathan McDowell vid Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics till The Guardian.

”Kina sprider också rymdskrot”

Enligt Jonathan McDowel har Musks satellitprojekt Starlink, som går under SpaceX, en stor del i att rymden snabbt överfylls av satelliter. Samtidigt är Kina långt ifrån ansvarslösa i den frågan.

– Det är inte som att Kina är skuldlösa i det här. Den internationella rymdstationen ISS har flera gånger under senaste 10 åren tvingats ducka kinesiskt rymdskrot, säger McDowel.

Dessa typer av incidenter visar att världen gått in i en nya rymdera, menar han.

– Den här tiden är kommersiellt dominerad och det är första gången vi påfrestar rymden, säger McDowel.

SpaceX satellit med solcellspanel.

Uppmaning: Bojkotta Tesla

Att Kinesiska myndigheter sagt ifrån mot USA och Elon Musk har resulterat i stora reaktioner på hemmaplan.

”Förbered er på att bojkotta Tesla”, skriver flera personer under en haschtag som hade 90 miljoner visningar tidigare i dag.

En annan skriver att det är ironiskt att människorna i Kina köper Elon Musks teslabilar och bidrar med stora summor till företaget och att Musk ”som tack nästan kraschar en satellit in i den kinesiska rymdstationen”.

ANNONS

Stoppa myggen! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel! VINNARE av Aftonbladets test av bästa myggmedel 2022!

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Klarar du Elon Musks kluriga tankenöt?

ÄMNEN I ARTIKELN

Kina

Rymdresor

Rymden

Elon Musk

ISS

Tesla