Rysslands invasion av Ukraina

Liverapportering: Ryska invasionen av Ukraina

Av: 

Aftonbladet

NYHETER

Här rapporterar vi dygnet runt om kriget i Ukraina.

3 punkter om kriget i dag:

 • Rysslands biträdande utrikesminister Andrej Rudenko säger enligt statliga nyhetsbyrån Interfax att det i princip inte pågår några som helst fredssamtal med Ukraina för tillfället, rapporterar The Guardian. Han beskyller också Ukraina för att samtalen upphört.
 • Ukraina kommer inte att acceptera ett eldupphör så länge det finns ryska soldater på ukrainsk mark, skriver Mykhailo Podolyak, rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, på Twitter: ”Tills Ryssland är redo att helt fria ockuperade områden består vår förhandlingsgrupp av vapen, sanktioner och pengar”.
 • Ryska försvarsdepartementet uppger att totalt 1 730 ukrainska soldater har kapitulerat från stålverket Azovstal i Mariupol sedan i måndags. 80 av dem ska vara skadade, och de som behöver omedelbar vård ska ha fått det vid sjukhus i Novoazovsk och Donetsk.
Fastnålat inlägg
i dag kl 06:15av Amanda Hällsten
DELA

Andrej Rudenko, en av Rysslands biträdande utrikesministrar, säger att Ryssland kommer ge ett "positivt svar" så snart Ukraina uttrycker att de vill återvända till förhandlingsbordet, enligt ryska nyhetsbyrån Tass.

– Det var inte vi som avbröt förhandlingsprocessen. Den sattes på paus av våra ukrainska partners, säger han.

– Det viktigaste är att det finns något att diskutera.

Senast 13 maj sa Volodomyr Zelenskyj att han är redo att prata med Putin, men bara med Putin.

Den ryska presidenten har inte uttryckt en liknande önskan.

Skriv inlägg
 • Nivette Dawod

  The New York Times har publicerat nya bevis på hur ett antal ryska fallskärmsjägare avrättar åtta ukrainska män i Butja den 4 mars.

  Tidningen har både filmklipp och vittnesmål på hur männen gömt sig när de ryska militärerna tog sig in i Butja, för att sedan upptäckas och föras till en rysk bas.

  Där blev flera av dem bakbundna. Alla tvingades ned på knä och sköts sedan ihjäl.

 • Nivette Dawod

  13 civila har dödats i Luhanskregionen det senaste dygnet till följd av rysk beskjutning, uppger regionala guvernören Serhiy Gajdaj, enligt nyhetsbyrån Reuters.

  Framförallt har beskjutningen skett mot staden Sievjerodonetsk, där Ryssland tycks fokusera sin offensiv nu, enligt analytiker.

 • Jacob Ruderstam

  Under fredagsmorgonen har flyglarmet gått i flera regioner i Ukraina, enligt rapporter.

  Bland annat har flyglarmen hörts i regionerna kring ständerna Kiev, Lviv och Rivne.

 • Jacob Ruderstam

  Den ryska guvernören i ockuperade Cherson, Volodymyr Saldo, säger att regionen snart kommer att tillhöra Ryssland, skriver BBC och hänvisar till guvernörens uttalande på Telegram.

  Invånarna i regionen kan enligt honom ansöka om ryskt medborgarskap under de kommande veckorna.

  Ukrainska tjänstemän har tidigare varnat för att Ryssland planerar falska självständighetsförklaringar och omröstningar i Cherson samt andra regioner.

Läs mer om kriget med Aftonbladet Plus

ANNONS

Kriget i Ukraina fortsätter – läget är fortfarande AKUT! Barnen behöver din hjälp.

Extern länk från UNICEF

Ge en gåva nu!

Interaktiv karta – detta har hänt

De röda ytorna på kartan visar var rysk militär i dagsläget ockuperar Ukraina, där det mörkare röda visar ryska styrkornas senaste framryckningar. Prickarna visar viktiga händelser. Du kan trycka på båda och få mer information.
SENASTE NYTT guidar dig genom de fem senaste händelserna.


Varför är det krig i Ukraina?

2014 annekterade Ryssland den ukrainska halvön Krim och gick in med styrkor i östra Ukraina. Sedan dess har delar av ukrainska Donetsk och Luhansk kontrollerats av ryskstödda separatister med nära ekonomiska och militära band till Moskva. Putin har argumenterat för att Ryssland behövde försvara de här områdena mot ukrainska angrepp, som han hävdar blivit allt värre de senaste åren.

Varför invaderade Ryssland Ukraina?

Putin vill stoppa Natos expansion österut och försäkra sig om att Ukraina blir kvar inom den ryska intressesfären. Han har krävt löften om att varken Ukraina eller andra länder, som Sverige, ska ansluta sig till Nato. Han vill också att USA och Nato drar tillbaka vapensystem från flera östeuropeiska länder, som han anser utgör hot mot Ryssland.


Kriget i Ukraina – bakgrunden i nio steg

 1. Ukraina skakades vintern 2013–2014 av växande protester mot att den dåvarande starkt Rysslandsvänlige presidenten Viktor Janukovytj vägrade skriva under ett samarbetsavtal med EU.
 2. Presidentens våldsamma försök att kväsa demonstrationerna väckte stor upprördhet och ledde till att han flydde till Ryssland i februari 2014. Hela makteliten byttes ut och en ny regering, utsedd av protestaktivister, tillsattes. Att den västvänliga oppositionen tog makten vållade i sin tur vrede på ryskt dominerade Krim.
 3. Ryssland utnyttjade detta till att regissera en revolt och ta kontroll över halvön med soldater i omärkta uniformer. Denna ockupation övergick snart till olaglig annektering. Dessförinnan hölls en kuppartad folkomröstning, där en majoritet av invånarna påstods vilja tillhöra Ryssland i stället för Ukraina. Folkomröstningen erkändes varken av Ukraina eller väst.
 4. För första gången sedan andra världskriget hade därmed en europeisk stat erövrat en del av ett annat land. Omvärldens reaktioner var starka: Ryssland anklagades för brott mot folkrätten och flera internationella avtal.
 5. Snart ägde ett liknande förlopp rum i det ryskdominerade Donbassområdet i östra Ukraina. Myndighetsbyggnader i städer i länen Donetsk, Luhansk och Charkiv ockuperades av beväpnade män med stöd från ryska styrkor. Charkiv lyckades Ukraina behålla kontrollen över, men i Donetsk och Luhansk arrangerade separatister "folkomröstningar" om självständighet från Ukraina.
 6. Delar av de två länen fungerar i dag som utbrytarrepubliker, med nära koppling till Ryssland. Vid frontlinjen sker regelbundet sammanstötningar mellan ryskstödd lokal milis och den ukrainska armén. Ryssland har stadigt förnekat inblandning i Donetsk och Luhansk och anser sig ha full rätt till Krim, med hänvisning till folkomröstningen. EU och USA ser dock inte halvön som rysk och har kontrat med ekonomiska sanktioner mot ett stort antal ryska och ukrainska politiker, militärer och företag. I slutet av 2021 hade över 13 000 människor dödats i konflikten, däribland tusentals civila.
 7. I november 2021 började Ryssland samla stora trupper utmed den ukrainska gränsen. USA varnade för att en rysk invasion var förestående, men Ryssland förnekade.
 8. Måndagen den 21 februari erkände Vladimir Putin de ukrainska områdena Luhansk och Donetsk som självständiga och skickade vad han kallade för fredsbevarande styrkor dit.
 9. Torsdagen den 24 februari inledde ryska styrkor ett större angrepp mot hela Ukraina.

(Källa: AP/TT)

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Rysslands invasion av Ukraina

LÄS VIDARE

Allt om Rysslands invasion av Ukraina

ÄMNEN I ARTIKELN

Rysslands invasion av Ukraina

Ukraina

Ryssland

Vladimir Putin

Ryska invasionen