Kvinna nekades arbete på grund av slöja

Av:  TT

Kramfors kommun betalar nu 70 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan. Arkivbild. Arkivbild.
Kramfors kommun betalar nu 70 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan. Arkivbild. Arkivbild.

En kvinna i Kramfors nekades fortsatt arbete inom hemtjänsten i höstas eftersom hon bar slöja.

Kommunen betalar nu 70 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan sedan DO slagit fast att förfarandet utgjorde diskriminering.

”Det är bra att kommunen tar sitt ansvar”, säger Vanessa Grapenstedt, jurist på Diskrimineringsombudsmannen (DO), i ett pressmeddelande.

Kommunen har tidigare medgett att kvinnan blev missgynnad då hon nekades fortsatt arbete eftersom hon bar slöja, men har uppgett att händelsen berodde på ett missförstånd.

”Det hela är ytterst beklagligt och borde aldrig ha hänt. Saken kan dock inte göras ogjord, och det är därför självklart att vi betalar ut den ersättning som DO anger”, säger Mikael Gidlöf, välfärdsförvaltningens chef i Kramfors, enligt ett pressmeddelande från kommunen.

Enligt DO:s utredning fick kvinnan under omkring en månads tid inte arbeta några pass inom ramen för sin timanställning i äldreomsorgen. Hon ska därför även ersättas för förlorad inkomst.

Efter att kommunen uppmärksammats på det man beskriver som ett missförstånd erbjöds kvinnan att fortsätta sin timanställning, vilket hon gjorde, dock i en annan verksamhet.

”Vi tar ytterst allvarligt på händelsen och vill inte att den upprepas. Därför kommer alla chefer inom välfärdsförvaltningen att genomgå en utbildning om diskrimineringslagen till hösten”, säger Mikael Gidlöf.

Publisert: