Fortsatt explosionsrisk i Falun – VMA hävt

TT

Publicerad 2022-08-03

Det brinner sedan tisdagseftermiddagen i ett gasollager utanför Falun. Arkivbild.

Två personer har fått söka vård för rökskador efter storbranden i ett gasollager utanför Falun. Ett VMA som utfärdades togs bort på onsdagseftermiddagen, men det finns fortfarande risk för explosioner på platsen.

Ingen person ska ha skadats i samband med att gasflaskor exploderat, men två personer har åkt till sjukhuset för vård av rökskador. Det bekräftar polisens presstalesperson Lars Hedelin för SVT Nyheter Dalarna.

Likt natten har även onsdagen präglats av en passiv insats utanför riskområdet som fortfarande bedöms vara 300 meter. Klockan 13.45 togs VMA – viktigt meddelande till allmänheten – bort, men riskerna i och kring det brandhärjade området kvarstår.

– Det är viktigt att inte blanda ihop det där. Det är fortfarande avspärrningar kring platsen, så det är inte fritt fram att åka igenom, säger Magnus Jonsson, vakthavande befäl på räddningstjänsten.

– Vi har fortfarande några mindre bränder kopplat kring en gasledning som har brunnit av. De är under kontroll, men det är ingenting som vi aktivt går in och släcker, utan det får brinna av.

En del av riksväg 69 mellan Falun och Hedemora har varit avstängd sedan tisdagseftermiddagen.

Planen var att avspärrningarna skulle gälla fram till klockan 20 på onsdagskvällen, men vid 17-tiden tyder det mesta på att de kommer att ligga kvar till torsdag morgon.

– Vi undersöker om det finns flaskor där inne som fortfarande är värmepåverkade som inte har exploderat. Har vi det törs vi inte släppa på avspärrningarna, säger Magnus Jonsson.

En polisanmälan om vållande till kroppsskada i samband med arbetsplatsolycka har upprättats.

ANNONS