Gräver efter döda för hand: ”Förlorat det enda de hade kvar”

Salam Al-Janabi väcktes av jordbävningen i Afghanistan.

Allting runt om honom svajade medan möblerna knakade – han befann sig i Kabul, 250 kilometer från skalvets epicentrum.

– Vi vet inte ännu hur utbredd förstörelsen är. Just nu försöker folk gräva fram skadade och döda ur rasmassorna, säger Salam Al-Janabi, talesperson för Unicef i Afghanistan.

Jordbävningen i Afghanistan inträffade sent i tisdags kväll svensk tid. Det är främst områden i östra Afghanistan nära den pakistanska gränsen som har drabbats, men skalvet gick att känna av också i Indien.

– Enligt våra team som är på plats och hjälper till så ser det rätt illa ut, speciellt i Gayan- och Spiradistrikten, säger Salam Al-Janabi, på plats i Afghanistan.

Han säger att 80 procent av husen i Gayan har förstörts. De flesta husen var byggda av lera vilket gjorde att de snabbt rasade ihop.

– Det här är folk som redan hade väldigt lite, och nu har de förlorat den enda saken de hade kvar, deras hem, deras skydd, säger Salam Al-Janab.

Jordbävningen kändes av i tre länder.
Jordbävningen kändes av i tre länder.

”Gräver fram döda”

Enligt Salam Al-Janab hade Unicef förberett sig för situationer som den här, vilket gjorde att de snabbt kunde rycka ut med tolv team.

På plats utreder de bland annat nu hur de på ett snabbt och smidigt sätt kan upprätta ett system för att skicka pengar åt de drabbade familjerna.

I ett redan utmanande läge har situationen blivit än mer kritisk i och med jordbävningen.

I augusti ifjol tog talibanerna över makten i Afghanistan efter att väst plötsligt dragit sig ut ur landet.

– Problemen började inte då, utan de har byggts upp under en längre tid. Just nu riskerar en miljon barn att dö samtidigt som vårdsystemet är underfinansierat, säger Salam Al-Janab.

Många afghaner är i behov av hjälp efter skalvet.
Många afghaner är i behov av hjälp efter skalvet.

Dödssiffran stiger

I nuläget har mer än 1 000 personer bekräftats döda och ännu fler skadats i vad som är den dödligaste jordbävningen i området på flera decennier. Dödssiffran förväntas ännu stiga allt eftersom att räddningsarbetarna når fler svåråtkomliga bergsbyar.

– Afghanistan går redan genom en av sina värsta humanitära kriser någonsin, det är brist på det mesta här. Barnen behöver omvärldens hjälp så att de kan se att de har en framtid och att det finns hopp för dem, säger Salam Al-Janab.

Han fortsätter:

– Vi hoppas att era läsare har generositeten att inte bara bidra ekonomiskt, men att de också tänker på de afghanska barnen och deras svåra situation.

Salam Al-Janab, talesperson för Unicef i Afghanistan.
Salam Al-Janab, talesperson för Unicef i Afghanistan.
Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln