Magdalena Anderssons svar: Då fick jag veta

Märta Stenevi (MP) säger att hon pratade med Magdalena Andersson om vad som skulle hända om budgeten föll – redan före onsdagen.

Det fick M att anklaga S för att ha fört talmannen bakom ljuset.

Nu svarar Magdalena Andersson via sin stab att hon inte fick MP:s besked förrän på onsdagseftermiddagen – efter statsministeromröstningen.

Dagen efter ett historiskt rörigt dygn i svensk politik.

Då meddelade talmannen Anderas Norlén (M) att Magdalena Andersson (S) nomineras till statsminister på nytt. Det var väntat eftersom MP, V och C redan kvällen före sagt att de skulle släppa fram henne.

Mindre förväntad var möjligen talmannens attack mot Miljöpartiet.

– Gårdagens turbulens hade kunnat undvikas. Om jag hade fått ett meddelande från Miljöpartiet att de skulle avgå hade jag inte nominerat Magdalena Andersson, sa Andreas Norlén på en presskonferens på torsdagen.

Märta Stenevi kallade hastigt till en egen pressträff och svarade på kritiken:

– Jag blir lite förvånad. I somras gick vi in i en regering och statsministern var då väldigt tydlig med att han skulle avgå om budgeten föll. Det var vår linje då och det har varit vår linje hela tiden.

Märta Stenevi.
Märta Stenevi.

Stenevi pressades på när hon sagt vad och till vilka personer. På rak fråga om när MP valde att lämna regeringen svarade hon:

– Det beslutet togs efter statsministeromröstningen, men vi hade haft en diskussion sista dygnet inför när vi började få signaler på att C kanske svajade i sin inställning till vår budget, men det var ingenting vi visste och därför inget vi i det läget kunde agera på.

Har ni flaggat till Magdalena Andersson att ni skulle lämna regeringen om budgeten föll? frågade en reporter.

– Mycket sent i den här processen så har vi haft det samtalet: Vad gör vi i det läget. Och då har vi redogjort för att vi står fast vid den linje som var i somras, så är det.

Och när var det?

– Det kan jag inte svara på direkt just nu.

När berättade ni för Magdalena Andersson? Kan du inte svara på det?

– Nej, det kan jag faktiskt inte. Jag måste ärligt säga att jag måste gå tillbaka till mina anteckningar i så fall för jag minns inte riktigt.

Men det var klart före onsdagen?

– Ja, vi har haft samtalet om vad som händer när budgeten faller innan onsdagens omröstning, ja. Men vi gjorde då bedömningen att Centerpartiet skulle släppa fram vår budget och det var det enda besked vi hade då.

Tobias Billström.
Tobias Billström.

Märta Stenevis uttalanden fick Moderaterna att se rött. Gruppledaren Tobias Billström sa till Aftonbladet att ”det verkar som att Andersson fört talmannen bakom ljuset”.

– Märta Stenevi har lämnat uppseendeväckande uppgifter under dagen. Om det stämmer så innebär det att Magdalena Andersson visste att hon gått till omröstning – fullt medveten om att hon var tvungen att avgå, säger han.

– Gör man anspråk på att bli regeringschef i Sverige så ska man lägga alla kort på bordet och visa vad som är sant och vad som inte är sant. Är det okej att sitta på en jobbintervju och inte ge korrekt info?

Magdalena Andersson.
Magdalena Andersson.

Aftonbladet sökte under kvällen Magdalena Andersson via hennes stab. Pressekreteraren Johan Ekström svarade till sist i ett sms.

”Magdalena Andersson fick beskedet att Miljöpartiet beslutat att inte ingå i regeringen på onsdagseftermiddagen, alltså efter att statsministeromröstningen ägt rum”.

Aftonbladet ställde upprepade gånger följdfrågor via sms om Märta Stenevis uppgifter – alltså att hon redan före onsdagen haft samtal med Magdalena Andersson om vad som skulle hända om budgeten föll.

De fick inget svar.

”Delar talmannens bedömning”

Jan Teorell, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, skriver i ett sms att han delar talmannens bedömning att kaoset kunde ha undvikits:

”MP hade kunnat meddela talmannen sitt villkorande om det nu sedan länge var beslutat i partiet. Men det tycks ju inte som att MP själva förstod att konsekvensen av deras avgång skulle bli Magdalena Anderssons entledigande. Och det kan inte man inte klandra dem för eftersom läget var konstitutionellt ganska oklart.”

Publisert:

LÄS VIDARE