Tredje ryss misstänkt för mordförsök på spion

Av:  TT TT-AFP

Poliser utanför forne dubbelagenten Sergej Skripals bostad. Skripal utsattes för mordförsök 2018. Arkivbild.
Poliser utanför forne dubbelagenten Sergej Skripals bostad. Skripal utsattes för mordförsök 2018. Arkivbild.

En tredje man misstänks ligga bakom mordförsöket på forne dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter i engelska Salisbury 2018, då de förgiftades med det sovjetiska nervgiftet novitjok.

Sergej Skripal, som var verksam inom den ryska underrättelsetjänsten GRU under 1990-talet och senare även som dubbelagent för brittisk räkning, misstänks ha varit mordförsökets måltavla. Men även hans dotter och en polis insjuknade efter giftattacken i Salisbury 2018. Alla tre överlevde attacken.

Tre månader senare sprejade en kvinna vad hon trodde var parfym på sin handled, efter att ha hittat en flaska i närliggande staden Amesbury. Det visade sig vara novitjok och kvinnan avled åtta dagar senare.

Två ryska män har sedan tidigare misstänkts för mordförsöket, bland annat efter att spår av novitjok hittats i ett hotellrum i London som de bodde i.

Under tisdagen kom beskedet att åklagare samlat tillräckligt bevis för att åtala en tredje man, även han ryss. Han misstänks för anstiftan till mord, mordförsök, vållande till allvarlig kroppsskada och innehav av kemiska vapen.

Förgiftningarna i Storbritannien fördömdes av många av Storbritanniens allierade i västvärlden och ledde till att ett 30-tal länder massutvisade ryska diplomater.

Publisert: