C:s krav för att släppa fram Andersson: Håll det Löfven lovade

Centerpartiet går nu fram med ett tydligt krav på Socialdemokraternas nya ledare:

Håll det Löfven lovade – det är förutsättningen för fortsatt stöd från C.

– Ett grundkriterium är ju att man faktiskt håller det man har lovat, säger partiledaren Annie Lööf.

I sitt öppningstal på partistämmans första dag konstaterade partiledaren Annie Lööf att läget i svensk politik är komplicerat.

– Men det är också ett läge som skapar möjligheter, sa C-ledaren och tillade att svensk politik måste komma bort från låsningar.

På frågan vilka möjligheter hon ser framför sig nämner hon den breda mitten.

– Vi är åtta partier i Sveriges riksdag och då kan vi också hitta samarbeten mellan de åtta partierna för att hitta vägar framåt. Det gör man i kommuner och regioner runtom i landet.

– Det finns otaliga varianter av samarbete i den breda mitten, mellan de sex partier som finns mellan V och SD. Så nog finns det möjligheter här om man verkligen vill.

Som exempel nämner hon möjligheter mellan Alliansen och MP eller S eller andra former med färre partier däremellan.

– Jag tror verkligen på breda blocköverskridande samarbeten, men jag inser att jag är tämligen ensam om det.

Annie Lööf säger att partiet vill bli så stora som möjligt.
Annie Lööf säger att partiet vill bli så stora som möjligt.

Dörren står öppen

Dock konstaterar hon att Centerpartiets roll är att vara ett självständigt parti.

– Vi är inte en underavdelning till någon annan. Vi står upp för våra värderingar och vår politik och vi är beredda att samarbeta med flest partier i riksdagen, både i budget och regeringssamarbete, för att faktiskt få något gjort.

– Vår dörr står öppen i mitten för att hitta konstruktiva lösningar framåt.

Dock har partiet i nuläget inte tagit ställning till enskilda regeringsalternativ.

– Vi är beredda att föra samtal med både socialdemokrater och moderater för att hitta lösningar i den breda mitten. Nu söker vi stöd för att få största möjliga inflytande och bli så stora som möjligt, och titta på olika samarbeten för att få största möjliga genomslag för vår politik.

Men hur kommer Centerpartiet att ställa sig till ett regeringsskifte?

– Nu har Stefan Löfven valt att självmant avgå i november och när han avgår så avgår hela regeringen tre veckor innan den viktiga budgetomröstningen. Just nu är det ganska svårt att förutse hur de där veckorna i november kommer att se ut.

– Dels för att vi inte vet vem som kommer att bli föreslagen som ny partiledare, men också vad hen tycker om den politiska inriktningen och vad hen ställer för krav för att röstas fram som statsminister.

– För Centerpartiets del så har vi accepterat Stefan Löfven som statsminister för detta året i utbyte mot att de levererade på den överenskommelse som vi hade kring strandskydd och äganderätten i skogen. Levererar de på det så finns det bättre förhoppningar om att vi också kan hitta vägar framåt, men ett grundkriterium är ju att man faktiskt håller det man har lovat.

Hur ser din relation med Magdalena Andersson ut?

– Först ska man säga att hon har inte själv gått ut och sagt att hon är beredd att axla partiledarskapet, men om det skulle vara hon så har jag inga problem med att samarbeta med henne.

– Vi har känt varandra länge och är professionella politiker båda två och jag ser fram emot att samarbeta både med Socialdemokraternas nästa partiledare och Moderaternas partiledare för det måste man kunna som en mittenkraft.

Publisert:

LÄS VIDARE