Protester mötte vapenlobbyns mässöppnande

Av:  TT-AP-AFP

På fredagen inledde lobbyorganisationen NRA sin årliga vapenmässa.
På fredagen inledde lobbyorganisationen NRA sin årliga vapenmässa.

På fredagen öppnade den årliga vapenmässan i regi av lobbyorganisationen NRA i Houston, omkring 45 mil från Uvalde där 19 barn och två vuxna sköts ihjäl i veckan.

Utanför mässan hölls en stor demonstration.

Flera personer som skulle ha talat under National rifle associations (NRA) mässa har sedan skolskjutningen ställt in sina framträdanden och tillverkaren av de vapen som användes i Uvalde har sagt att man inte kommer att ställa ut i år.

En av talarna som ställt in är Texasguvernören Greg Abbott som nu deltar via ett förinspelat videotal. I stället åkte Abbott till Uvalde. Även sångaren Don McLean, mest känd för 1970-talslåten “American pie”, hoppar av ett framträdande på mässan.

Men alla hoppade inte av. NRA:s vd Wayne LaPierre invigde mässan med att djupt beklaga skolskjutningen och hoppades att liknande scener aldrig ska utspelas i USA igen – för att i nästa andetag lägga till:

– Att inskränka de fundamentala mänskliga rättigheterna för laglydiga amerikaner att skydda sig själva är inte svaret. Det har det aldrig varit.

Vapenförbud skyddar Trump

Sent på fredagen ska bland andra senatorn Ted Cruz och den förre presidenten Donald Trump hålla ett tal för mässbesökarna. Men av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att bära personliga skjutvapen på mässan under programpunkten då Donald Trump medverkar, meddelar NRA.

Enligt ett på förhand släppt utdrag kommer Trump då bland annat att säga att ”Ondskan i världen är inte en anledning att avväpna laglydiga medborgare – ondskan är en av de bästa anledningarna till att beväpna dem”.

Utanför mässområdet hölls samtidigt med invigningen en större demonstration, ledd av Demokraternas förre presidentkandidat och kandidat höstens guvernörsval, Beto O'Rourke.

– Om ni har gjort något gott så är det att ni har fört oss (vapenmotståndare) samman. Vi kommer att besegra er, sade O'Rourke med riktning NRA.

Stora protester väntas

NRA är en mäktig lobbyorganisation inom amerikansk politik, mycket pengar läggs på att påverka politiker för att hindra att striktare vapenlagar införs.

Omkring 55 000 personer väntas besöka årets vapenmässa i Houston.

Enligt Houstons borgmästare Sylvester Turner är staden tvungen att låta mässan genomföras, då kontraktet skrevs redan för två år sedan. Turner uppmanar dock politiker att stoppa mässan.

– Man kan inte be och skicka kondoleanser ena dagen och förespråka vapen nästa. Det är fel, säger han.

Publisert: