Efter ryssmötet – alla på Trumps plan kan förhöras

NYHETER

Trump Jr fick hjälp att skriva uttalandet om ryssmötet – när pappa Donald Trump flög hem från Tyskland.

Men i vilken utsträckning – och av vem? Nu ska specialåklagare Robert Mueller gå till botten med allt som hände på den mystiska flygresan.

Han vill tala med flera som var på planet, rapporterar CNN.

1 av 3 | Foto: Markus Schreiber / AP
Donald och Melania Trump tas emot av Hamburgs borgmästare Olaf Scholz inför G20-mötet i Hamburg den 6 juli.

Det var när USA:s president Donald Trump var på väg hem från G20-mötet i Tyskland som han hjälpte sonen Donald Jr att diktera ett uttalande om mötet med den ryska lobbyisten Natalia Veselnitskaja.

Ett uttalande som snabbt visade sig vara felaktigt på flera punkter. Efter flera turer publicerade Trump Jr ett nytt uttalande på Twitter, där han också bifogade en skärmdump på hela mejlkonversationen med Veselnitskaja.

Nu vill specialåklagare Robert Mueller veta hur det gick till när det första uttalandet knåpades ihop – framför allt vilka som var inblandade i författandet och om vissa uppgifter utelämnades medvetet. Enligt CNN vill Mueller och hans team på FBI höra flera av passagerarna som flög med Air Force One mellan Hamburg och Washington i juli i år.

– Presidenten dikterade definitivt inte uttalandet. Men han kom med förslag, något som vilken pappa som helst skulle gjort, kommenterade Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders i augusti.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om hur Trump Jr, rådgivaren Jared Kushner och dåvarande kampanjledaren Paul Manafort möttes med en advokat med kända kopplingar till Kreml, Natalia Veselnitskaja. Mötet som ägde rum 9 juni 2016, under pappa Donald Trumps presidentkampanj, är den första och största indikationen på att Ryssland försökte påverka det amerikanska valet.

Foto: J. Scott Applewhite / AP
Specialåklagare Robert Mueller har ansvar för utredningen om Trumpkampanjens kopplingar till Ryssland.

TIDSLINJE: Donald Trump Jr:s kontakter med Ryssland

Hemliga mötet, offentliga nekanden – och avslöjandet som vände allt