Omröstning om sjukförsäkringsreform väntas bli en rysare

NYHETER

WASHINGTON. Med bara några timmar kvar till omröstningen om en ny sjukförsäkringsreform är många republikaner fortfarande skeptiska.

Donald Trump försöker in i det sista övertyga tveksamma kongressledamöter.

– Det finns ingen plan B, reformen kommer att gå igenom, säger Vita husets talesperson Sean Spicer.

Foto: J. Scott Applewhite / AP TT / NTB SCANPIX
Ska Donald Trump få igenom sin sjukförsäkringsreform i natt?

På torsdagskvällen lokal tid ska representanthuset i den amerikanska kongressen rösta om Republikanernas nya sjukförsäkringsreform "The American Health Care Act".

Att riva upp och ersätta Obamacare var ett av Donald Trumps viktigaste vallöften och presidenten har varnat för att republikanska ledamöter riskerar att mista sina platser i mellanårsvalet 2018 om de röstar nej.

– Det amerikanska folket har gett oss tydliga instruktioner, det är dags att komma igång och få jobbet gjort, sa han till republikanska kongressledamöter i tisdags.

Satte uppe och talade i telefon

Donald Trump har de senaste dygnet försökt övertyga skeptiska ledamöter. För att blidka dem har flera justeringar och tillägg gjorts till det nya förslaget.

– Presidenten och hans team har förhandlat fram en väldigt stark reform. Han satt uppe och talade i telefon till sent i går kväll med enskilda ledamöter, säger Vita husets talesperson Sean Spicer under en pressträff på torsdagseftermiddagen lokal tid.

Under torsdagen har Trump bland annat träffat medlemmar av det så kallade frihetsutskottet, en grupp som vill se mindre statligt inflytande över människors liv och tycker att den nya reformen är alltför lika Obamacare. Men enligt Washington Post är de ännu inte övertygade.

Behöver 216 röster

In i det sista är det därför osäkert om presidenten får med sig de 216 ledamöter som krävs för vinst. Republikanerna har 237 av platserna i representanthuset, men enligt Washington Post var 37 av dem på torsdagseftermiddagen fortfarande inställda på att rösta nej.

Enligt pressekreteraren Sean Spicer har Donald Trump dock inte bett talmannen Paul Ryan att försöka skjuta upp omröstningen. Spicer säger att det inte finns någon plan B om representanthuset röstar nej.

– Reformen kommer att gå igenom.

ARTIKELN HANDLAR OM