Sverige i världen 1 mars

avKerstin Nilsson

NYHETER

Zlatans skor, Ikeas Afrika-kollektion, flyktingspioner - och det svenska passet, bäst i världen.

Hur ser världen på Sverige egentligen?

Det här är vad utländska tidningar skriver om Sverige i dag.

´Både Zlatan Ibrahimovic och Ikea är två svenska under – kända över hela världen.

Men Putins propagandakanal fortsätter fokusera på Donald Trumps och Sveriges allt frostigare relation.

Sveriges förlorade anseende

”Sverige fruktar ekonomisk skada, förlorad goodwill efter Trumps ’gnabb’” lyder rubriken i Sputnik. Där citeras både Henrik Selin, avdelningschef på Svenska Institutet, och Olle Wästberg, politiker och tidigare generalkonsul i New York ur en artikel i SvD

– Vi är beroende av bilden av Sverige, säger Olle Wästberg.

_ Vi måste utgå från att det kan påverka. Det finns två skäl till att det är allvarligt om det påverkar bilden av Sverige. Dels för att det påverkar turism, handel och våra möjligheter att bedriva handel. Men dels att Sverige inte vill vara ett slagträ i andra aktörers politiska agendor, säger Henrik Selin.

Spionerade på flyktingar

Sputnik ägnar också stort intresse åt den man i 50-årsåldern som nu har häktats, misstänkt för att ha spionerat på tibetaner i Sverige för Kinas räkning.

”Sverige överraskat av främmande makter som spionerar på flyktingar” lyder rubriken.

Vad ryssarna själva ägnar sig åt i den vägen sägs inget om.

Svensk ambassadör mötte livstidsdömd

Nyhetsbyrån AP rapporterar om Sveriges ambassadör i Nordkorea, Torkel Stiernlöf, som har fått träffa den livstidsdömde kanadensiska pastorn Hyeon Soo Lim.

”Kanadensisk pastor, dömd till livstid, möter svensk ambassadör” lyder rubriken i Japan Times.

Mötet ägde rum förra veckan på ett hotell i huvudstaden Pyongyang.

Lim, som är född i Sydkorea, men i dag kanadensisk medborgare, dömdes 2015 för att med religionens hjälp försöka förstöra det Nordkoreanska systemet.

– Vi diskuterade hans hälsa och andra saker, säger Stiernlöf till AP.

Att det var den svenska ambassadören som träffade pastorn beror på att Sveriges ambassad i Pyongyang företräder såväl USA som Kanada i Nordkorea.

Ikea satsar på afrikanskt

Amerikanska tv-kanalen CNN rapporterar att Ikea nu storsatsar på Afrika inför 2019.

Då ska möbeljätten lansera en stor Afrikainfluerad kollektion och för att nå dit har man nu inlett samarbete med en grupp ledande afrikanska designers, arkitekter och illustratörer.

Enligt CNN kommer kollektionen, som släpps i butiker hela världen om två år och kallas ”historisk”, att innehålla omkring 40 artiklar.

Zlatans skor

Brittiska Independent gör en djupdykning i Zlatan Imbrahimovics skor under rubriken:

”Zlatan Ibrahimovic spelar för Manchester ’utan ett skokontrakt’”

Den uppmärksamme har säkert noterat att Zlatan de senaste månaderna har alternerat mellan Nike och Adidas på fötterna.

Sedan 2003 har Zlatan bara använt Nike, men enligt tidningen The Sun har Nike inte längre något sponsoravtal med Zlatan.

Redan i somras sågs Zlatan träna i ett par Adidasskor, sedan dess har han alternerat mellan de två skojättarna. I söndags match mot Southampton var det Adidas som gällde.

Svenska passet – bäst i världen

Har du ett svenskt pass?

Var glad för det.

Brittiska Daily Express avslöjar vilket pass som är bäst i världen – och måste tyvärr erkänna att det inte är det brittiska.

Det är våra svenska pass.

Enligt en undersökning, gjord av Nomad Capitalist, har rankat 199 pass efter ett antal kriterier, som hur många länder medborgarna kan resa till utan visum, skatteregler och möjligheten för invånarna att leva i frihet.

Sverige toppar listan.

Vi kan besöka 176 länder utan visum, har ett utmärkt rykte utomlands - än så länge, kan ha flera medborgarskap, har hög personlig frihet och kan fly de svenska skatterna genom att flytta utomlands, skriver Daily Express.