Vittnen: ”Det första vi kände var lukten”

avStaffan Lindberg

AFP:s fotografer var snabbt på plats efter giftgasattacken i Syrien.

Nu berättar de för världen om den märkliga, motbjudande lukten – och skräckscenerna de inte kan glömma.

– Jag tar bilder på barnen framför mig. De dör och de darrar, av skräck, av bristen på syre, av effekterna från kemikalierna, säger fotografen Mohamed Al-Bakour till AFP.

1 av 11 | Foto: Uncredited / TT NYHETSBYRÅN

100 människor uppges ha dödats och 400 skadats i giftgasattacken som inträffade på tisdagsmorgonen i staden Khan Sheikhun i Idlibprovinsen i nordvästra Syrien, enligt den franskbaserade räddningsorganisationen UOSSM.

Offrens symtom är typiska för stridsgas, som sarin, enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Även den amerikanska regeringen uppger att det handlar om saringas och säger att det är ”nästan säkert” att den syriska regimen ligger bakom, enligt Reuters. Ett av sjukhusen, där offer för attacken ska ha vårdats, har nu bombats.

Den franska nyhetsbyrån AFP:s fotografer i Syrien, Omar Haj Kadour och Mohamed Al-Bakour, tog sig snabbt till traktens sjukhus efter attacken. I dag kan den franska nyhetsbyrån publicera deras unika vittnesmål.

Motbjudande lukt

Mohamed Al-Bakour tog sig till det lilla sjukhuset i Maaret al-Numan, ungefär 15 kilometer från platsen för attacken:

– När jag kom till sjukhuset möttes jag av en motbjudande lukt som fyllde platsen. Jag kan inte sätta fingret på det. Barn ligger på sängar och doktorerna försöker frenetiskt att rädda dem. De sätter syremaskar på barnen. Det är förödelse – de gråtande barnen, läkarna som skriker sina instruktioner. Jag bestämmer mig för att fokusera på barnen, för att kunna få fram hur fasansfullt det här brottet är, säger han till AFP och fortsätter:

– Jag tar bilder på barnen framför mig. De dör och de darrar, av skräck, av bristen på syre, av effekterna från kemikalierna.

”Flickan är död”

Han känner sig hjälplös. Sjukhuset är inte gjort för att ta hand om den här typen av skadade, enligt AFP.

Kollegan Omar Haj Kadour befinner sig 75 kilometer från attacken, men reser till sjukhuset i Khan Sheikhun. Också han slås av den märkliga lukten.

– Det första jag ser är en man med en flicka. Läkarna försöker att rädda henne, men de kan inte för hon är död. Jag tar bilder på hennes ansikte och detaljerna runt henne. Hennes far är bedrövad, han gråter. Jag fortsätter att ta bilder, säger han till AFP.

Han tar sig till sjukhusets utsida, för att fotografera en död kvinna. När han ser hennes ansikte säger han sig vara säker på att det handlar om en kemisk attack.

Skum runt munnen

– Jag minns den förra attacken jag fotograferade. Det såg likadant ut. Samma skum runt munnen, säger han till AFP.

Attacken har lett till internationella fördömanden av den syriska regimen och dess allierade Ryssland och Iran och har fått till följd att Frankrike begärt ett extra möte i FN:s säkerhetsråd.

Enligt ryska myndigheter ska dock gasen ha läckt ut sedan regimen bombat ett rebellförråd med kemvapen.

ARTIKELN HANDLAR OM