”Jag blev omsprungen av 39-åringen i rulltrappan”

”Han såg lugn och sansad ut”

NYHETER

Johan, 38, var på väg upp ur tunnelbanan på Vasagatan när han blir omsprungen av den nu terrormisstänkte Rakhmat Akilov.

39-åringen hade en stor reva i byxbenet och höll telefonen som en mikrofon.

– Han såg lugn och samlad ut, berättar Johan för Aftonbladet.

1 av 4 | Foto: Polisen
Polisens bild av den misstänkte i rulltrappan.

På väg för att ta tåget till sin pappas 70-årsdag klev Johan av tunnelbanan från Fridhemsplan på T-centralen.

Klockan var då 14.55 på fredagseftermiddagen.

– Jag vet det för jag skulle ta tåget 15.14 och var lite stressad, berättar Johan.

På väg upp i rulltrappan mot Vasagatan ser han en man, iklädd grå munktröja och militärgrön jacka komma springande på perrongen.

– Jag tyckte direkt att något inte stämde med honom, att det verkade skumt. Han höll en telefon i handen som en mikrofon men pratade inte själv utan verkade lyssna på någon som pratade med honom.

”Inget modehål direkt”

Sekunder senare blir Johan omsprungen och ser då att mannen hade ett stort hål på höger byxben som blottade små jack i huden.

– Han såg lite smutsig och tilltufsad ut och när han passerat mig så såg jag att han hade ett stort hål på höger byxben, från rumpan ner till knävecket. Det såg inte direkt ut som ett modehål. Jag tänker att han måste ha varit med om något, att han blivit överkörd av en bil eller något.

Efter att ha blivit omsprungen i rulltrappan ser Johan hur mannen svänger ut på Vasagatan i riktning mot Arlanda Express. Själv svänger han av för att gå mot Centralstationen.

Sett honom i rulltrappan

I förbifarten noterar Johan att det är mycket polisbilar som rör sig i området men är fullt fokuserad på att hinna till sitt tåg.

Väl på tåget ringer hans flickvän och berättar vad som hänt.

– Jag visste ju ingenting då utan hon berättade att en terrorattack har inträffat och då berättade jag om snubben jag sett i rulltrappan. Att han kanske var en av dem som blivit påkörd. Samtidigt tänkte jag att det var så konstigt att han sprang iväg så snabbt därifrån, berättar Johan.

Började fly i panik

Strax därefter hör Johan hur högtalarna inne på Centralstationen varnar för att en terrorattack har inträffat och att inga tåg lämnar Stockholm.

– Plötsligt börjar hundratals människor fly i panik och det hörs som ett vrål och då tänkte jag bara att; Helvete, nu skjuter någon, berättar Johan som under tiden fått flera sms om skottlossning på flera platser i Stockholm.

Johan berättar att han och flera andra människor börjar fly i panik över spårområdet och tar sig sedan ut på Torsgatan.

Lagt krokben för honom

I samband med att polisen släpper bilderna på den misstänkte 39-åringen börjar Johan inse att det är samma person han tidigare mött i rulltrappan.

– Det första jag tänkte var att; Det är ju han. Det kändes himla märkligt. Han kändes så lugn och samlad. Samtidigt var det en lång rulltrappa. Det måste ha varit jobbigt för honom att ta sig upp när han var skadad.

– Hade jag vetat vad som hänt kanske jag hade lagt krokben för honom.

ARTIKELN HANDLAR OM