Wikström: Asylsökande ska inte få välja land

NYHETER

Asylsökande ska inte ha rätt att välja land för sin ansökan. Det skriver liberala EU-parlamentarikern Cecilia Wikström, som är ansvarig för EU-parlamentets syn på hur ett framtida asylsystem ska se ut, på Dagens Nyheters debattsida.

1 av 2 | Foto: Lotte Fernvall / AFTONBLADET
Försöken att omföderdela hundratals asylsökande mellan EU-länder är ett fullständigt fiask, säger liberala EU-parlamentarikern Cecilia Wikström.

Försöken att omfördela hundratusentals asylsökande mellan EU-länderna har varit ett fullständigt fiasko, konstaterar hon. För att medlemsländerna rättvist ska dela på ansvaret ska därför en automatisk fördelningsmekanism skapas, skriver Wikström.

"En fördelningsnyckel tas fram, baserad på BNP och befolkningsmängd, där varje lands andel av ansvaret framgår. När ett medlemsland uppfyllt sin del av det gemensamma ansvaret fördelas de asylsökande som anländer till övriga länder", skriver Wikström.

Cecilia Wikström är ansvarig för EU-parlamentets behandling av EU-kommissionens förslag från i fjol om reformerade Dublin-regler. Det innebär att hon ska se till att hitta formuleringar som kan få stöd av en majoritet i parlamentet.

LÄS OCKSÅ:

Nya asyl-Sverige: Härifrån kommer flyktingarna nu – och så många får stanna

ARTIKELN HANDLAR OM