Ny Wikileaks-läcka: CIA kan bugga din tv

NYHETER

Amerikanska CIA kan avlyssna din telefon, hacka sig in i din dator – och bugga din tv-apparat så att den både lyssnar på och filmar dig i smyg.

Underrättelsetjänstens avancerade metoder kan avslöjas i tusentals dokument som släppts av Wikileaks.

1 av 2 | Foto: Rich Pedroncelli/AP

Wikileaks påstår att de närmare 9 000 dokumenten är hämtade från den amerikanska underrättelsetjänsten. Visselblåsarsajten säger att det är det första släppet av flera – och nu tycks det som att flera av CIA:s spionmetoder avslöjas.

De ska bland annat kunna manipulera tv-apparaten i ditt vardagsrum så att den börjar avlyssna dina samtal och, om den har en kamera, filma allt du gör. Internetuppkopplade tv-apparater ska gå in i ett falskt standby-läge, där de egentligen övervakar och skickar informationen vidare till en CIA-server.

Knäckt krypterade appar

Underrättelsetjänsten ska också ha lyckats kringgå krypteringen i populära telefonappar som Signal, Whatsapp, Telegram och Confide. Genom ett kryphål ska de kunna läsa av trafiken innan den krypteras.

Metoderna beskriver hur man hackar sig in Iphone- och Android-telefoner samt produkter från Microsoft och Samsung.

Amerikanska experter säger till bland andra AP och New York Times att dokumenten ser ut att vara äkta. CIA har ännu inte kommenterat saken.

– Vi kommenterar inte äktheten eller innehållet i påstådda underrättelsedokument, säger CIA-talespersonen Jonathan Liu till de internationella nyhetsbyråerna.

Hackcentrum i Frankfurt

Enligt läckan har USA:s konsulat i tyska Frankfurt – det största amerikanska konsulatet i världen – har varit ett högkvarter för CIA:s hackattacker i Europa, Mellanöstern och Asien. Där ska de ha utvecklat trojanvirus och skadlig mjukvara som sedan har använts i attackerna.

Wikileaks säger att dokumenten läckt ut från CIA-högkvarteret i Langley, i delstaten Virginia. De är daterade mellan 2013 och 2016 och ska ha ”spridits mellan tidigare regeringsanställda hackare och konsulter på ett otillåtet sätt”, varpå de skickats vidare till Wikileaks.

ARTIKELN HANDLAR OM

Wikileaks

CIA

USA

Whatsapp