Hoppade ut genom fönster – för att fly brand på asylboende

NYHETER

En brand bröt ut på Sveriges största asylboende på söndagsmorgonen.

En person fick allvarliga skador efter att ha hoppat ut genom ett fönster på andra våningen för att fly undan röken, enligt polisen.

Sammanlagt tre personer fördes till sjukhus med ambulans.

– Ytterligare åtta personer har andats in rök, säger Tony Karlsson, inre befäl på räddningstjänsten.

1 av 3 | Foto: JOACHIM NYWALL

Tipsa | Aftonbladet

Branden på asylboendet i Vänersborg – som enligt kommunen är det största i Sverige – ska enligt uppgift ha startat i ett grupprum på andra våningen. På det våningsplanet bor ensamma män.

Räddningstjänsten i Norra Älvsborg skickade personal från tre stationer när automalarmet gick 04.14 på söndagsmorgonen. Omfattningen av branden var oklar. Rökdykare fick gå in, men elden släcktes relativt snabbt.

– Killarna säger att arbetet gick bra, säger Tony Karlsson, inre befäl på Norra Älvsborgs räddningsförbund.

Sammanlagt tio skadade

– Åtta personer andades in rök. Två blev skadade när de hoppade från fönstret. Jag vet inte hur allvarligt det är, säger Karlsson.

Enligt Niklas Claesson, kommunikationschef på Norra Älvsborgs länssjukhus i Trollhättan, har tre personer fått åka till akuten. Två vårdas för lindriga rökskador.

– En av dem, som tog sig ut genom fönstret, är allvarligt skadad och är kvar på sjukhuset. Ett antal fick även hjälp av ambulanspersonal på plats, säger han.

Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt mordbrand.

– Det är rutin att vi har den brottsrubriceringen när det inte finns en förklaring till branden. I nuläget finns ingen misstänkt, säger Tommy Nyman, polisens presstalesperson i region väst.

Boende utrymda till skola

Platsen är nu avspärrad och förhör ska hållas innan teknikerna kan påbörja sitt arbete, säger Nyman.

Frivilligorganisationer, som Röda Korset, Svenska Kyrkan och en samverkansgrupp mellan flyktingar och svenskar, Support Group, är på plats för att dela ut mat och kläder. Samtliga boende i byggnaden, ett 60-tal personer, har flyttats till en närbelägen skola.

– Det är ganska lugnt på platsen. Det är en stor förläggning, Många som bor i de andra byggnaderna har inte ens märkt av elden för att de låg och sov, säger Yousef, volontär i Support Group.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bränder