Därför krigar Trump mot medierna

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
NYHETER

Medierna mörkar terrorattacker. Journalister är ”världens mest ohederliga människor”. De är till och med ”amerikanska folkets fiender”.

Attackerna mot pressen från Vita huset har duggat tätt sedan Donald Trump flyttade in – och medierna har slagit tillbaka.

Förbered er på en lång strid.

Trumps angrepp på journalister är i sig ingen överraskning, en stor del av hans kampanj byggde på att utmåla dem som lögnare.

Den senaste tidens utveckling liknar dock öppen krigsföring.

Amerikanska medier verkar i alla fall se det så. Många av de etablerade mediehusen har i det närmaste axlat rollen – för att använda chefsstrategen Steve Bannons ord – som ett oppositionsparti.

Detta har lett till en stor diskussion i USA om mediernas roll. Ska man fortsätta att lågmält men systematiskt granska, eller högljutt ta fajten för den egna kåren – och därmed demokratin? (Den diskussionen har för övrigt även dykt upp här i Sverige).

En del av krigföringen från Vita huset är de dubbla signalerna. En politiker av Trumps typ tjänar på att skapa förvirring.

På morgonen försäkrar vicepresidenten Mike Pence att både han och Trump är anhängare av en fri press – på eftermiddagen kommer nästa Twitterkänga från presidenten.

Ibland går det snabbare än så. Det mest belysande exemplet var den numera klassiska presskonferensen där Trump ömsom delade ut smällar och smekningar mot de närvarande journalisterna: Han skojade hjärtligt med CNN:s Jim Acosta, för att sekunden efter kalla honom – och de andra – för fejk och oärlig.

Listan över obegripliga halvsanningar, osanningar och rena lögner från Trump och hans administration är lång. För lång för att det enbart kan röra sig om grodor (trots att Trump är erkänt impulsiv och inte besitter den retoriska skärpan som till exempel hans föregångare).

Att måla ut världen som en farlig plats, vilket han gör när han exempelvis hävdar att det sker så många terrorattacker att medierna slutat skriva om dem – eller när han insinuerar att något hänt i Sverige –, tjänar Trumps syften.

Att Trump på samma gång för ett liknande krig mot stora samhällsinstitutioner, inte minst domstolsväsendet, gör att det finns anledning till oro.

Det kommer bli svårt att föra ett sånt här krig i längden, men samtidigt älskas det av hans väljarbas (dock ej av en majoritet av amerikanerna). Anhängarna av den antietablissemangsvåg som sköljer över Europa och USA ser ju även medierna som den elit som man vill bekämpa.

– Om ni tror att de kommer att ge er ert land tillbaka utan strid misstar ni er tyvärr. Varje dag, varje dag kommer att bli en strid, sa chefsstrategen Steve Bannon nyligen till de republikanska väljarna.

Ingen vapenvila är med andra ord i sikte.