Påven hyllar Sveriges flyktingmottagande

NYHETER

Till skillnad från Donald Trump hyllar påve Franciskus Sveriges flyktingmottagande.

Han uppmanar fler att försöka se flyktingkrisen ur flyktingarnas synvinkel.

– De har rätt att emigrera och rätt att bli välkomnade och hjälpta, säger han till magasinet Scarp de Tenis.

1 av 2 | Foto: Henrik Montgomery / TT / TT NYHETSBYRÅN
Påve Franciskus

Donald Trump har sedan han blev president i USA flera gånger nämnt Sverige som ett skräckexempel på negativa konsekvenser av invandring.

Nu har ytterligare en av världens mäktigaste män uttalat sig om Sveriges migrationspolitik. I en intervju med det italienska månadsmagasinet Scarp de Tenis hyllas Sveriges flyktingmottagande av påve Franciskus, skriver nyhetsbyrån Religion News Service.

– De som kommer till Europa flyr från krig och svält. Vi är på sätt och vis ansvariga eftersom vi exploaterar deras mark utan att göra någon form av investering som de kan dra nytta av. De har rätt att emigrera och rätt att bli välkomnade och hjälpta, säger påven.

Nämner Alice Bah Kuhnke

I intervjun tar Franciskus upp Sveriges kulturminister Alice Bah Kuhnke, vars pappa är från Gambia, som ett ”vackert exempel” på integration.

Den argentinske påven nämner även att en stor del av de flyktingar som Sverige tog in under 70- och 80-talen kom från latinamerikanska diktaturer.

2015 sökte över 162 000 personer asyl i Sverige, men efter att gränskontroller införts sjönk antalet till knappt 29 000 förra året.

– Visst har Sverige även stött på svårigheter: de har fått många asylansökningar och försöker komma på vad de ska göra eftersom det inte finns plats för alla, säger påven.

LÄS OCKSÅ:

FAKTA: Härifrån kommer flyktingarna nu – och så många får stanna i Sverige

ARTIKELN HANDLAR OM