Ryske utrikesministerns smocka mot Löfven: ”Det är barnsligt”

Statsminister Stefan Löfven oroar sig för att Ryssland kommer att försöka blanda sig i riksdagsvalet.

Nu svarar den ryske utrikesministern Sergej Lavrov.

– Det är barnsligt, ärligt talat, säger han till tidningen The National Interest.

Sergej Lavrov, Rysslands utrikesminister.
Sergej Lavrov, Rysslands utrikesminister.

Det är riktigt frostigt i relationerna mellan Sverige och Ryssland.

På Folk och försvars rikskonferens i Sälen i januari flaggade statsminister Stefan Löfven för att den ryska regimen kan komma att lägga sig i valet 2018.

– Vi har precis kunnat följa en amerikansk valrörelse, uppenbarligen påverkad av dokumenterade datastölder och falska nyheter, sa Löven.

– Det finns ingenting, ingenting, som säger att svenska val i framtiden kommer att vara fredade.

Några veckor senare blev utrikesminister Margot Wallström utsatt för en twitterattack, där ryska konton spred falska påståenden om henne.

– Det är allvarligt. Det är ett ingrepp i vår demokrati, dundrade statsministern då.

Attacken: Gör sig generad

Nu går den ryske utrikesministern Sergej Lavrov till mottack. I en intervju med den amerikanska tidningen The National Interest, som Dagens Nyheter först rapporterade om, sågar han Löfvens uttalanden.

– Jag läste om att den svenska statsministern har blivit nervös över att också de har val snart och att Ryssland till 100 procent kommer att blanda sig i dem. Det är barnsligt, ärligt talat. Antingen lägger du några fakta på bordet eller så försöker du undvika uttalanden som gör dig generad, säger Lavrov.

Utreds av FBI

I USA har både FBI och CIA uppgett att det finns bevis för att Ryssland försökte påverka höstens presidentval. Regimen i Kreml har dock konsekvent förnekat de anklagelserna.

I samband med ett kongressförhör i förra veckan bekräftade FBI-chefen James Comey att byrån utreder Rysslands agerande – och Donald Trumps kopplingar till jätten i öst.

– Jag har fått tillåtelse av justitiedepartementet att bekräfta att FBI, som del av vårt kontraspionageuppdrag, utreder ryska regeringens försök att blanda sig i presidentvalet 2016. I det ingår att utreda eventuella relationer mellan individer i Trumpkampanjen och den ryska regeringen, och huruvida det har skett någon koordinering mellan de båda, sa Comey då.

Publisert:

LÄS VIDARE